Stockholms bana håller måttet

Stockholm Marathons bana håller måttet. Det visar resultatet från helgens noggranna kontrollmätning av banan som utfördes av finländarna Harri Holmberg och Markku Vuorikken tillsammans med den svenske banmätaren Micke Hill.

Trion mätte tvåvarvsbanan genom centrala Stockholm natten mellan fredagen och lördagen och natten mellan lördagen och söndagen. Det gäller att utföra mätningen när det är så lite trafik som möjligt.
Stockholm Marathons bana mäts om med jämna mellanrum för att kontrollera att den håller stipulerande 42 195 meter. Ombyggnad av gator, nya refuger och annat kan påverka banans längd.
Stockholm Marathon är en av de tävlingar som 1982 grundade AIMS - Association of International Marathons. I denna organisation är alla de stora internationella maratonloppen medlemmar. Även vissa lopp på andra distanser - t.ex. Götevborgsvarvet - är medlemmar.
För att få vara medlem i AIMS måste banan kontrollmätas minst vart femte år av en AIMS-kontrollant som kommer från ett annat land än landet där loppet arrangeras. På detta sätt kan löpare som ställer upp i AIMS-lopp känna sig säkra på att banorna håller måttet.
- Idag är maratonbanan i Stockholm lika lång som den i London eller New York. Så var det inte innan AIMS i mitten på 80-talet införde enhetliga regler för banmätning i hela världen och dessutom började utbilda mätningskontrollanter, säger Stockholm Marathons tävlingsledare Ulf Saletti.
Den 24:e upplagan av Stockholm Marathon avgörs lördagen den 8 juni nästa år.