Stor helg för veteraner

Skövde Marathon arrangeras på lördag och har i år också veteran-SM-status. Det innebär att åtminstone sexton olika mästare kommer att utses. Helgens tävlingskalender innehåller också en veteran – klassikern Kungsbackaloppet samt Kumla Stadslopp och Slottsstafetten i Uppsala.

Skövde Marathon innefattar förutom helmaran också halv- och kvartsmaraton. Det är gemensam start för alla tre distanserna klockan 11.00 vid Lillegårdens idrottsområde i Billingehov. Maratonbanan är T-formad och löps två varv.
– Banan går längs gång- och cykelvägar och på landsväg. Den är relativt kuperad och ganska tuff, säger Reima Hartikainen som tävlar för arrangörsklubben IFK Skövde och har vunnit maran de senaste tre åren.

I svensk frriidrott (och därmed löpning) räknas man som veteran från och med det året när man fyller 35 år. I veteran-SM är deltagarna indelade i femårsklasser. Män 35 år/ Kvinnor 35 år, Män 40 år/ Kvinnor 40 år, och så vidare. Reima Hartikainen är född 1963 och springer i Män 40 år.
– Jag siktar på seger både i min åldersklass och totalt i loppet, men det blir inte lätt. Min klubbkamrat Roger Helmersson i M35 och Niklas Wikner i M40 blir svåra motståndare om totalsegern. Men formen känns bra, säger Reima.

Hur ser då väderleksprognosen ut? På torsdagen var det en vit hinna på marken i Skövde men det ska bli bättre till helgen:
– Det ska bli sju-åtta grader varmt, sol och en vind på 4–5 m/s vilket är ganska okej på den här vindkänsliga banan, berättar Reima vars klubb IFK Skövde fyller 100 år 2007.
Det går bra att efteranmäla sig till loppet fram till klockan 10.00 på tävlingsdagen.

Kungsbackaloppet för 110:e gången
Redan 1997 firade Kungsbackaloppet hundraårsjubileum. De senaste åren har loppet varit en halvmara men det går också att springa 8,5 km och för de yngsta, 8–12 år, finns ett lopp på 1,6 km.
– Vi strävar efter att skapa ett lopp för hela familjen. I nuläget har vi 170 förhandsanmälda på halvmaran och 8,5 km men det brukar bli många efteranmälningar, säger tävlingsledaren Åke Carlsson.
Start och mål sker nu för fjärde året i rad vid Kungsmässan i centrala Kungsbacka. Den flacka halvmaratonbanan går sedan norrut längs gamla E6:an med vändpunkt i Lindome.
– Det är en snabb bana och enda nackdelen kan vara vinden. Men det ser ut att bli 5–10 grader varmt på lördag så det blir nog bra förhållanden, säger Åke.
Efteranmälan är öppen fram till klockan 9.30 på tävlingsdagen.
På lördag genomförs också Kumla Stadslopp (5 eller 10 km), Lerumsloppet 10 km och på söndag Slottsstafetten i Uppsala.
Det arrangeras också en hel del terräng-DM runt om i landet och många av dem täcker in alla åldersklasser – veteraner, seniorer, juniorer och ungdomar. Av de DM som väntar närmast märks:

Stockholm 21/4, Vallentuna
Uppland 21/4, Norrtälje
Småland 21/4, Oskarshamn
Östergötland 22/4, Sya Skidstuga
Bohuslän-Dal 22/4, Bovallstrand
Dalarna 24/4, Stångtjärn
Gotland 25/4, Östergravar Visby
Gästrikland 27/4, Valbo