Stormig början på Bornholm

Det är inte bara på Gotland det arrangeras maratonlopp i semestertider. För nionde gången inbjuder Viking Atletik till sin succé på Bornholm - ett maratonlopp uppdelat på 5 etapper - som numera lockar cirka 1000 deltagare till start. Det hela tog sin början på måndagskvællen då detta semesterparadis bjød på ett riktigt oväder med upp till 25 sekundmeter i de værsta vindbyarna.

Detta hindrade dock inte de tappra löparna som trots lætt regn och motvind avverkade den första etappen på exakt 10 km i Hasle kommun.
Tävlingens stora stjärna, danskan Gitte Karlshøj, 11 gånger dansk mästarinna
på alla distanser från 800 m till maraton, återvände för att försvara sin
fjolårsseger sammanlagt.
Första etappen vanns med ca två och en halv minut trots att hon blåste omkull vid den leriga havsstranden efter ungefær halva sträckan.
Den manliga klassen har hållit mycket høg klass på senare år med tre
kenyanska segrare sedan 1998. Det är bara Odenses Sonni Thelmark som lyckats
bryta den kenyanska dominansen med sin sammanlagda seger før 2 år sedan. Æven detta år tycks han bli den starkaste inhemske utmanaren. Nu blev han trea på den inledande etappen knappt slagen av två afrikanska Sverigebekanta.
Samuel Maeyo, 4:a i årets Stockholm Marathon, vann Hasles millopp på 31:06
fyra sekunder føre årets 6:a i Stockholm, Daniel Cheribo, och med Thelmark
ytterligare 2 sekunder efter. Arrangörsklubbens egen maratonstjärna, Torben Juul Nielsen, visade god form infør de stundande Europamästerskapen med fjärde plats på 31:37.
Merparten av deltagarna är ännu så länge danskar; över 800 varav 30 procent bosatta på Bornholm, men även hundratalet tyskar passar på att kombinera sitt
semesterfirande på denna ytterst populära ö där numera nästan all skriven information finns också på tyska. Norrmännen har
stadigt ökat sitt deltagande de senaste åren och är numera närmare 100
stycken. Därefter kommer cirka 20 löpare från Sverige och någon enstaka finne, engelsman och schweizare.
Snabbast bland svenskarna denna första kväll var Helmut Leuschner från Ericsson Kista SK som sprang sina 10 km på 36:31. FK Snapphanarnas Anna
Nilsson var bästa svenska med 47:42.

På tisdagskvällen fortsätter löparcirkusen till de fina sandstränderna och klipperna vid Dueodde där det bjuds på 6 kilometers löpning huvudsakligen i lös sand; en etapp som anses som en av de svåraste under veckan.
I skrivande stund är det i alla fall inget idealsikt badväder, så varför
inte pröva denna lite ovanliga form av löpning istället. Vi återkommer här
på marathon.se med korta rapporter från de fortsatta tævlingarna som
avslutas på fredag kvæll med ett "stadslopp" på knappa milen inne i Rönne.