Stort hål i Göteborgsvarvets bro

Den 13 maj ska 30 000 löpare springa över Götaälvbron när en tredjedel återstår av Göteborgsvarvet. Idag stoppades all trafik över bron efter att en sopmaskin gått rakt genom bron. Men det påverkar inte Varvet, försäkrar dess general Hans Hultman.

Den 19-åriga sopåkaren Charlotte Svartengren fastnade med den tre ton tunga sopmaskinen på väg från Hisingen och ner för cykelbanan. Först fastnade framhjulen.
– Det skakade till, men jag kom vidare. Sen fastnade bakhjulet och jag kom inte loss, berättar Svartengren för GT.
Hon ringde sin chef som uppmanade henne att springa från platsen alltmedan han ringde polisen och bron knakade mer och mer när spårvagnarna passerade. Polisen stoppade all trafik och stängde av området under bron på grund av rasrisk. Ett hål på 40 gånger 70 centimeter uppstod i cykelbanan
– Jag är lite chockad. Hade det blivit ett större hål hade jag ju kunnat rasa ner med bilen, säger Charlotte Svartengren till Göteborgs-Posten.
Efter en timme släpptes trafiken igen från Hisingsidan medan det högra körfältet på den andra körbanan förblev avstängt liksom givetvis cykelbanan med jättehålet.
Den hårda vintern i kombination med att sopmaskinen var för tung för att köras på cykelbanan anges som orsaker till hålbildningen. Trafikkontoret har i sju år velat byta ut betongplattorna under gång- och cykelbanorna, men inte haft pengar för att göra det.
Men Göteborgsvarvets tävlingsledare Hans Hultman är inte orolig.
– Det påverkar inte oss för löparna springer på själva bilkörbanan och det brukar inte heller vara mycket publik just på bron, kan Hultman lugna Varvets deltagare.
– Vi har annars fått laga en del hål på grund av tjälen och bytt ut brunnslockar, tillägger han.
Och inte ens en katastrofal vändning av situationen med totalstängning av bron skulle stoppa Göteborgsvarvet.
– Vi har en alternativ väg där man vänder på Hisingen och springer tillbaka och även en variant där man inte springer över broarna alls, avslöjar Hans Hultman.