Strålande början på Lidingöloppshelgen

Drygt 300 lag kom till start när Lidingöstafetten avgjordes i strålande höstväder på fredagseftermiddagen. Därmed fick den 37:e upplagan av Lidingöloppet en lyckad inledning. Årets Lidingölopp bjuder på flera nyheter. En är att Lidingöstafetten, som i första hand vänder sig till företagslag, startar redan kl 15 på fredagen.

Deltagarna, som tagit ledigt från jobbet denna sköna eftermiddag, gillade uppenbarligen denna förändring.
Det blev finsk seger i Lidingöstafetten genom Kariline Seniors som var klart snabbast på de fyra sträckorna (4 km, 2,5 km, 2,5 km, och 4 km).
Ingen mindre än Samuli Vasala sprang slutsträckan för Kariline Seniors. För en månad sedan blev Vasala utsedd till bäste manlige deltagare i Finnkampen sedan han vunnit både 5000 meter och 10000 meter och dessutom genom taktisk löpning sett till att det blev finskt också på andra plats på båda distanserna.
På lördagen är Vasala ett av de mest intressanta namnen i herrarnas 30 km-klass. Samuli Vasala har vunnit juniorklassen i Lidingöloppet två gånger och bör vara långt framme i resultatlistan även i seniorklassen även om han knappast vinner.
Att Lidingöloppets dam- och herrklasser flyttats till lördagen är en annan nyhet i årets tävling.
8600 manliga löpare och 1400 kvinnliga löpare är anmälda i 30 km-klassen.
Till damernas huvudklass 15 km är 2000 löpare anmälda.
Den nya herrklassen över 15 km har samlat 800 löpare. Ungdomstävlingen Lilla Lidingöloppet, som avgörs på söndagen, har lockat 4500 pojkar och flickor. På fredagen var 24000 löpare anmälda till Lidingöloppets samtliga klasser. Men helgens efteranmälningar bör siffran sluta på c:a 25000.
Bland alla funktionärerna vid målet på Grönsta Gärde fanns en som var extra spänd på att se hur loppet fungerade; Bengt Jansson som är Lidingöloppets nye kanslichef.
För ?Bengan? var detta den första riktiga dagen på det nya jobbet. Han har nämligen knappt hunnit installera sig på Lidingöloppets kansli.
- Det ska bli spännande att få jobba med Lidingöloppet, kommenterar han. Hoppas att jag ska kunna tillföra Lidingöloppet något.
Bengt Jansson har stor erfarenhet att jobba med stora löpartävlingar. Han var tidigare under flera år anställd som tävlingsledare för Stockholm Marathon och Tjejmilen. De senaste åren har han arbetat i reklambranschen.

Läs mer om Lidingöloppet.