Succé när Japan öppnade för maratonlöpning för alla

Hela 25 000 löpare var anmälda till Tokyo Marathon som avgjordes i helgen. Det var första gången ett maratonlopp i den japanska huvudstaden samlat mer än 200 löpare. Det var också första gången som ett maratonlopp med både manliga och kvinnliga deltagare genomfördes i Tokyo.

I långlöparlandet Japan är det tradition att maratonloppen enbart har manliga eller kvinnliga deltagare.
De mest kända loppen för manliga löpare har varit Tokyo Marathon och Fukuoka Marathon. Damerna har haft Tokyo Women´s Marathon och Osaka Ladies' Marathon.

Alla dessa lopp har varit rena elittävlingar med 100-200 deltagare. Trafikproblemen i de stora japanska städerna har satt stopp för lopp med tusentals löpare. Enda undantaget har varit Beppu-Oita Mainichi Marathon.

Söndagens Tokyo Marathon innebar därför en stor förändring för maratonlöpning i Japan. Att öppna loppet för massdeltagande är ett led i Tokyos satsning på att locka fler turister till staden.

Tokyo Marathon avgjordes på en ny bana med start och mål vid stadshuset i centrala Tokyo. Tidigare hade maratonloppet start och mål i Tokyos Olympiastadion.

Söndagens premiärlopp blev mycket uppskattat och uppmärksammat. Till nästa år finns planer för att även Tokyo Women´s Marathon ska ingå i det nya Tokyo Marathon. Loppet kommer i så fall troligen att läggas tidigare på året.

Daniel Njenga från Kenya vann herrklassen i Tokyo Marathon på 2.09,45 medan Hitomi Niiya från Japan var snabbast av damerna med tiden 2.31.02.

Den stora förloraren på att Tokyo Marathon i fortsättningen är öppet för massdeltagande kan bli Honolulu Marathon som avgörs i början av december. Detta lopp har de senaste åren haft över 15 000 japanska deltagare. När japanerna nu har möjlighet att tävla på hemmaplan kan detta drabba Honolulu Marathon som levt på de japanska löparna och på de japanska företag som sponsrat loppet.