Succépremiär för Spring Cross

Inramat av ett strålande vårväder genomfördes det nystartade terrängloppet ”Spring Cross” på Norra Djurgården i Stockholm. Premiären lockade över 2.100 löpare att anmäla sig till tävlingen som bjöd på två distanser, 6 eller 12 km, för såväl kvinnor som män. Deltagarsiffrorna innebär att man redan det första året är vårens största svenska terränglopp.

Den som imponerade allra mest var Spårvägens Yunier Gonzales, en kuban som inte vistats i Sverige tillräckligt länge för att kunna slåss om mästerskapsmedaljer. I frånvaro av de allra bästa terränglöparna, upptagna av helgens SM-tävlingar i Alingsås, inledde Yunier med att vinna 6 km-klassen i överlägsen stil. Till tvåan Henrik Wass från IK Wilske skiljde över minuten, på den relativt kuperade men löpvänliga slingan runt Fiskartorpet och Stora Skuggan.

Bara 40 minuter senare ställde sig 29-åringen åter på startlinjen för dubbla distansen. Vid varvningen låg han i stort sett jämsides med Hammarbys Martin Rappe, men på den avslutande 6 km-rundan visade han ingen pardon. I mål skiljde 48 sek till Rappe som i sin tur var dryga 40 sekunder före Studenternas Björn Englund.

Också bland kvinnorna blev det klara segermarginaler. På korta banan var Enskedes Cecilia Lindberg 19 sekunder före mer välkända Sari Huusko medan segern på dubbla distansen gick till Örebrotjejen Josefin Gardevåg, tävlandes för Osloklubben SK Vidar.

Redan efter det första varvet hade Josefin ett litet försprång till Lauren Gardiner från Uppsala, ett avstånd som hann växa till drygt 50 sekunder i mål. Lauren som är utbytesstudent lyckades hålla undan med 9 sekunder före Hässelbys Tiffany Strand som knappade in en del på slutet.

Banan på klassisk mark – i krokarna gick nämligen Sleipners Terräng redan 1901 – fick överlag bra kritik. Många löpare gillar uppenbarligen den ursprungliga typen av terränglopp där man i görligaste mån undviker alltför parkliknande sträckning. En särskild enkät kommer dessutom att genomföras via webben för att hämta in ytterligare synpunkter från deltagarna inför kommande tävlingar.