Svanfeldt & Buller snabba i Berlin

Fredrik Svanfeldt blev så när den åttonde svensken i år att springa maran på under 2.30. Hässelby-löparen noterade 2.30.57 på <a href="http://live.berlin-marathon.com/">Berlin Marathon</a>. Klubbkamraten Anneli Buller klättrade också upp på åttonde plats i årets svenska statistik med en tid på 2.53.

Det rådde i det närmaste perfekt marathonväder i den tyska huvudstaden, 13-14 grader, svaga vindar och lätt mulet. 32.000 anmälningar hade trillat in. Berlin Marathon fortsätter växa och ligger i topp bland världens största maror tillsammans med London, Chicago och New York.
Fredrik Svanfeldt är ett tämligen nytt namn i svensk elitlöpning. Så sent som för en dryg vecka sen sprang han sitt första 10 000-meterslopp under 32 minuter. Nu hade han siktet inställt på att ta sig under 2.30, men trots att han hade ett par minuter till godo halvvägs höll det inte hela vägen.
- Jag blev riktigt trött vid 38 kilometer, berättar Frdrik direkt från badkaret i sitt hotellrum i Berlin.
Han grämer sig litet över den missade gränsen, men är nöjd.
- Jag har ändå förbättrat mig med 29 minuter på två säsonger!
Brittatorps Mårten Lång hade en omvänd utveckling på loppet. Efter en försiktig öppning på 1.19, som föranleddes av ett svagt St Erikslopp, tog sig Mårten i mål på 2.33.12.
Även Annelie Buller sprang ett negativt lopp och sänkte sitt personliga rekord med fem minuter till 2.53.02. Den tredje Hässelbyiten, Camilla Johansson var också nära att spränga en vall, den på tre timmar, men fick nöja sig med det nya personliga rekordet 3.02.33.
Som ett härligt hån åt alla talanglösa löpare kan meddelas att kenyanen Raymond Kipkoech, som vann på 2.06.47 (den nionde snabbaste maran någonsin), påstod sig ha börjat löpträna först för två år sedan när han upptäckte hur framgångsrika hans kompisar blivit.

Topp-tio på Berlin Marathon + möjlighet att göra egna sökningar

Läs Fredrik Svanfeldts reseberättelse från ett etapplopp i Italien i somras