Svåra frågor lockade drygt 300

Mer än 300 var med och tävlade i Marathon.se:s rekordsvåra julfrågesport. Bara ett fåtal lyckades klura ut alla svaren.

Här nedan har du hela frågesporten igen med de rätta svaren och kommentarer.
Men först vill vi säga grattis till vinnarna:
1:a pris: Startpaket pulsträning: Stefan Nyberg, Nyland.
2-5:e pris: Biljetter för två till GE Galan 2 februari:
Gunilla Tomminen Lagerin, Stockholm. Thomas Borg, Farsta. Jenny Andersson, Hässelby. Katarina Eriksson, Nyköping. (Priserna kommer med posten.)

Fråga 1
En tävling som under flera år var en av landets viktigaste löpartävlingar arrangerades för första gången 1901.
Vad hette den tävlingen?
a) Dagbladsstafetten
b) Stockholmsloppet
c) Sleipners terräng

Sleipners terräng var länge en av viktigaste löpartävlingarna i Sverige. Kom på dekis under 1980-talet och sista loppet ordnades 1993. Nya SpringCross på norra Djurgården tar upp terränglöpningstraditionen igen.

Fråga 2
GöteborgsVarvet, Broloppet och S:t Eriksloppet är landets tre största halvmaratonlopp.
Vilken av dessa tre tävlingar har inte start och mål på samma ställe?
a) GöteborgsVarvet
b) Broloppet
c) S:t Eriksloppet

Broloppet har sedan invigningen av Öresundsbron sprungits fem gånger på delvis olika banor. När loppet avgörs för sjätte och sista gången 2006 är starten på den konstgjorda ön Pepparholmen och mål inne på Malmö stadion.

Fråga 3
Att vinna SM-guld på 5 000 m, 10 000 m, halv maraton, marathon samt långa och korta banan i terränglöpning är maximal utdelning för en svensk långlöpare.
Vem har klarat av detta?
a) Marie Söderström-Lundberg
b) Midde Hamrin
c) Evy Palm

Marie Söderström har, förutom 20 SM-segrar sedan 1998, tre segrar i Stockholm Marathon, tre VM-lopp och en sjundeplats i EM bland sina meriter.

Fråga 4

Anders Gärderud är en av landets genom tiderna största friidrottare. Största meriten är OS-guld och världsrekord på 3 000 m hinder 1976. Gärderud inledde sin karriär i IFK Lidingö och avslutade karriären i Mälarhöjdens IK.
Vilken av följande klubbar tävlade han dessutom för?
a) Mode
b) Enebyberg
c) Linnea

Anders Gärderud representerade följande klubbar under sin karriär: IFK Lidingö 1965–67, KA2 IF, Karlskrona 1968, IFK Lidingö 1969, Mälarhöjdens IK, Stockholm, 1970–71, Enebybergs IF 1972–73, Mälarhöjdens IK 1974–77.

Fråga 5

SL 72 var namnet på den kanske första moderna träningsskon.
Vilket skomärke producerade denna sko som började säljas 1972?
a) Asics
b) Reebok
c) Adidas

Adidas utvecklade de första fotbollskorna med utbytbara skruvdobbar, gjorde de första moderna spikskorna till OS i Melbourne 1956 och i början av 70-talet lanserades SL72 som hade lite stötdämpning bak och som i många år blev stilbildande för hur en joggingsko skulle se ut.

Fråga 6

1979 kom en ny svensk löpartidning ut för första gången. I drygt 15 år var denna tidning landets största löpartidning.
Vad hette den?
a) Kondis
b) Jogging
c) Marathon

Stockholm Marathon stod som utgivare för Jogging som distribuerades till loppens deltagare. Som mest hade Jogging en upplaga på 59000 exemplar. Tidningen lades i malpåse 1999 då Stockholm Marathon valde att satsa på Internet (och Marathon.se!).

Fråga 7

Ena dagen joggar Lisa sin vanliga runda på 10 km i lugn takt på 55 minuter. Nästa dag springer hon samma 10 kilometers-varv på 40 minuter. När förbrukar Lisa mest energi?
a) Eftersom distansen är densamma går det åt lika mycket energi båda dagarna.
b) Alla som hört talas om fettförbränning vet att man ska springa långsamt. Det är alltså tiden som är avgörande och det lugna varvet som tar mest energi.
c) Det är farten som är avgörande. Hög hastighet gör att kroppens motor går på högvarv. Det snabba varvet tar därför mest energi.

Fråga 8
Var avgörs Brukslunken?
a) Rånäs
b) Fagersta
c) Lesjöfors

Brukslunken är Rånäs 4Hs vårtävling på hemmaplan i det lilla brukssamhället mellan Norrtälje och Uppsala. Årets lopp avgörs den 2 april och längsta sträckan är numera 6,5 km.

Fråga 9
Engelskan har anammat det svenska ordet smörgåsbord (engelska smorgasbord), men även ett begrepp som kommer från löpträning härstämmar från svenskan. Vilket är ordet som engelskan lånat från det svenska språket?
a) Snabbdistans.
b) Fartlek.
c) Intervall.

Den svenske tränaren Gösta Holmér utvecklade en variant av intervallträningen när han stoppade tidtagaruret i fickan och lät löparna springa fritt. Lek med farten är precis vad det handlar om och det är inte bara de engelskspråkiga länderna som har anammat ordet utan det finns även hos löptränare som pratar franska, spanska och italienska.


Fråga 10

Maja Gräddnos-loppet har länge varit Uppsalas största löpartävling.
Vad händer med Maja Gräddnos-loppet 2006?
a) Loppet är inställt p.g.a. arbete med ny fjärrvärmeledning som nästa år gör det omöjligt att använda start- och målområdet. Maja Gräddnos kommer tillbaka 2007.
b) Loppet är nedlagt och ersätts med Vår Ruset.
c) Loppet genomförs som vanligt i slutet av maj.

Pelle Svanslös och Maja Gräddnos är Uppsalas kanske mest kända figurer. Författaren Gösta Knutsson (död 1973) skrev 11 böcker om katterna och när Uppsalakorpen startade ett tjejlopp så var namnvalet lätt. Efter en succéstart har loppet de senaste åren tappat i deltagare och loppet blir nu ett av 17 Vår Ruset-lopp.

Fråga 11

Ernst Fast blev trea i det olympiska marathonloppet 1900 men kan ändå inte kallas Sveriges förste OS-medaljör, varför?
a) OS i Paris 1900 hade inte officiell OS-status.
b) Ingen bronsmedalj delades ut. Bara ettan och tvåan fick medalj i maratonloppet.
c) I det rekordvarma loppet stannade Fast på en bar och drack. Han diskades för otillåten hjälp efter banan.


Aj, aj, en riktig slamkrypare – alltså en tvetydig fråga i en frågesport, som lätt kan ges olika tolkning. Vi hade tänkt oss att det rätta svaret skulle vara alternativ b, men när vi började forska i OS-loppet 1900 så upptäckte vi att ingen av de bästa i maratonloppet fick medalj. Än värre så visar idrottshistorien att maratonloppet inte hade officiell status i spelens inbjudan. Eftersom våra alternativ var lite missvisande strörk vi frågan när vi rättade svaren.

Fråga 12
Långlöpare från öar i östersjön har lyckats bra i Europamästerskap. Vilken av följande öar har INTE fått någon medalj under 2000-talet?
a) Åland.
b) Öland.
c) Gotland.

Janne Holmén tävlande för IF Åland vann EM i maraton 2002. Johanna Nilsson från öländska Högby IF tog brons i damernas seniorklass i EM i terränglöpning 2005. Det var däremot ett tag sedan Gotland hade någon storlöpare. Mest meriterade löparen från Sveriges största ö är Torgny Björqvist som 1970 var 60:e man på terräng-VM (Anders Gärderud blev detta guldår 52:a!).

Fråga 13
Marathon.se startades redan 1996 av Torbjörn Sköldefors som fortfarande är ansvarig utgivare. Vilken är hans uppdragsgivare?
a) Stockholm Marathon.
b) Svenska Marathonsällskapet.
c) Svenska Runner's World.

Stockholm Marathon har alltid tillhört tätklungan när det gäller utveckling av löpararrangemang. I maj 1996 öppnade den första hemsidan. Torbjörn Sköldefors fick snabbt med sig Stockholm Marathons grundare Anders Olsson på idéen om en Internetsida för löpare och fram till 2004 var Marathon.se Stockholm Marathons officiella hemsida. Numera lever Marathon.se mer och mer sitt eget liv men samarbetet mellan Torbjörn Sköldefors och Stockholm Marathon består.