Svåra motståndare för Musse i VM

Mustafa Mohameds möter världens bästa maratonlöpare när han på lördagen kl 13.30 svensk tid ställer sig på startlinjen för maratonloppet i VM i Moskva.
Träningsexperten Anders Szalkai som själv sprang VM 2001 har granskat startlistan (se längst ned i artikeln) och har hittat några löpare som kan kallas för favoriter.

Har Musse en bättre dag än när han sprang ASICS Stockholm Marathon och han lyckas göra sitt eget lopp, utan att för den skull springa helt själv kan en topp-tio-placering absolut vara inom räckhåll

De senaste världsmästerskapens maratontitel på herrsidan har handlat mycket om löpare från Kenya, men vid årets VM ser det på pappret ut som Etiopien kommer med de starkaste guldkandidaterna.
Men att ha de snabbaste tiderna och bästa meriterna från andra storlopp garanterar inte några framskjutna placeringar när det handlar om mästerskapslopp, för här gäller det att lägga upp den perfekta taktiken utifrån banan, vädret och konkurrenterna. Här finns inte, som i många storlopp, möjlighet att hänga på en ”hare” som drar upp farten för världstider.

70 löpare finns med i startlistan, däribland vårt svenska hopp Musse, och de gör upp om VM titeln i Moskva klockan 13.30 svensk tid på lördag 17 augusti.

Den etioper som räknas till storfavorit är Lelisa Desisa som i januari i år vann ”snabba” Dubai Marathon på 2.04.45 och sen gick vidare och vann prestigefulla Boston Marathon i april. Frågan är dock om Lelisa hunnit ladda om för att ta sin tredje maraton seger inom loppet av 8 månader.

Lite snabbare än Lelisa har landsmannen Tsegaye Kebede sprungit, hans personbästa är på 2:04:38 och vann så sent som i april den mara som av många anses som svårast att vinna nämligen London Marathon.
Förutom dessa två storlöpare kommer Etiopien med flera andra namn med riktigt snabba personbästa och med segermeriter från andra storlopp. Så kanske är det dags för Etiopien att ta en seger i VM igen, senast det hände var i Edmonton 2001 då Gezahegne Abera, vann VM guldet året efter att han vunnit OS.

Kenya har många löpare att ta av när man tar ut en VM trupp, men regerande mästaren, som vunnit de två senaste VM loppen, Abel Kurui, är skadad och i övrigt känns det som de absolut bästa Kenyanska maratonlöparna valt att stå över VM till förmån för andra storlopp med mer startpengar och prispengar än vad VM loppet har.  Men eftersom landet har en sådan fantastik bredd och topp på sina löpare är det inga dåliga löpare som ska försöka göra så att Kenya behåller maratontronen på VM.
Bernard Koech, som gjorde debut i Dubai i januari med 2:04:53 har onekligen farten för att utmana om segern och Peter Some har visat att han kan vinna storlopp och springa snabbt då han så sent som i april vann Paris Marathon på 2:05:38.
Även om Kenya och Etiopien dominerat maratonscenen länge fick de ge sig ifjol på OS i London då lite överraskade ugandiern Stephen Kiprotich vann. Han kommer springa VM och vet hur man vinner ett mästerskapslopp.

Andra starka löpare finns från både Japan, Eritrea och som alltid på mästerskap kan de bli en skräll från någon som inte räknas in bland förhandsfavoriterna. Med rätt upplagt lopp, där de snabbaste löparna kanske bränner ut varandra kan många löpare komma bakifrån och plocka placeringar även om det är sällan händer att någon kommer långt bakifrån och vinner.

På dammaran var det flera löpare som gick från placeringar utanför topp tio halvvägs till att sedan komma in bland de 10 i mål.

Vårt eget hopp, Mustafa ”Musse” Mohamed, kan med en bra dag och rätt upplagt lopp säkert kunna jobba sig upp i fältet. Har Musse en bättre dag än när han sprang ASICS Stockholm Marathon och han lyckas göra sitt eget lopp, utan att för den skull springa helt själv kan en topp-tio-placering absolut vara inom räckhåll.