Svensk succé i terräng-EM

Erik Sjöqvist gjorde sitt livs lopp när han mycket överraskande kom på fjärde plats i EM i terränglöpning. Han var två sekunder från bronsmedaljen och fyra sekunder efter Mustafa Mohamed som nådde sin hittills bästa EM-placering när han tog silvermedaljen.

Tvåa och fyra individuellt och dessutom femma i lagtävlingen är Sveriges hittills klart bästa insats på herrsidan i terräng-EM.
Årets sista mästerskapstävling avgjordes på en flack och torr gräsbana i Toro i Spanien. På den 1 500 m långa banan fanns nio stycken små hinder (4 dm höga) som knappast ställde till några problem för löparna. Däremot var vinden besvärande. Nu blåste det motvind på det 400 m långa upploppet.

Erik Sjöqvist gick som vanligt ut hårt. Han var sjua efter det första av loppets sju varv och hängde sedan med i tätgruppen under hela tävlingen. När slutvarvet började var den tuffe Enhörna-löparen fyra, endast fyra sekunder efter favoriten Serhiy Lebid från Ukraina.
Erik föll sedan tillbaka till sjunde plats när tempot ökades på slutvarvet, men han kom starkt tillbaka. På upploppet nära att passera spanjoren Rui Silva som varit trea på 1 500 i både VM och OS.
Fjärdeplaceringen är Sjöqvists hittills klart största framgång. Han besegrade nu flera av världens bästa löpare på 5 000 m och 10 000 m.
Detta var Eriks sjunde start i terräng-EM. På de sex tidigare har han haft följande placeringar: 22 – 31 – 33 – 36 – 53 – brutit.
- Jag är väldigt nöjd med loppet. Det gick bättre än vad jag väntat, men det känns ändå hårt att ha varit så nära en medalj, kommenterade Erik Sjöqvist.

Mustafa Mohamed öppnade lite lugnare, men var snabbt uppe i tätgruppen även han.
Mustafa, som var trea i terräng-EM i fjol, snubblade på ett av de 4 dm höga hindren när det var ett varv kvar. Han var dock snabbt uppe på benen igen och förlorade inte mycket på detta tillbud.
Det avslutande 1 500-metersvarvet blev en duell mellan Mustafa och Lebid. Mustafa låg i täten under större delen av slutvarvet, men han lyckades inte skapa någon lucka till rutinerade och spurtsnabbe Lebid.
På upploppet var det inte något snack om saken. Terrängspecialisten Lebid var starkast och kunde enkelt vinna terräng-EM för sjunde gången. Han var nio sekunder före Mustafa Mohamed.
– Fram till det var två varv kvar kändes det som att köra ett pass tröskelträning (ingen mjölksyra i benen, reds anmärkning), berättade Mustafa.
– När det var två varv kvar frågade jag Erik om han tyckte att jag skulle satsa på ett ryck, men Erik svarade att det var bättre att vänta.

I fjol var Mustafa fjärde man över mållinjen. Först flera månader senare fick han sin bronsmedalj sedan det visat sig att en av löparna före honom fällts för doping.
Nu fick Mustafa för första gången kliva upp på prispallen vid ett internationellt mästerskap.

Bakom Mustafa och Erik slutade Henrik Ahnström på 36:e plats och Johan Wallerstein på 41:a plats. Det innebär att Sverige slutade femma i lagtävlingen vilket är den hittills bästa svenska placeringen på herrsidan.
Det svenska damlaget var fyra i terräng-EM 1996. Det året tog Sara Wedlund Sveriges hittills enda guld i terräng-EM.

Lisa Blommé, som varit magsjuk i veckan, öppnade försiktigt i sin debut i terräng-EM. Hon var sist när löparna i damklassen lämnade startrakan, men avancerade sedan till 33:e plats. Under större delen av loppet hade hon sällskap av Hanna Karlsson som var starkast av de två på slutvarvet. Hanna kom på 31:a plats.