Svenska segrar på Åland

Det blev svenska segrar när Åland Marathon avgjordes för 24:e gången på söndagen. Leif Hansson, FK Studenterna, och Agneta Jonsson, Team Skavsåret vann helmaran på 2.42.54 respektive 3.19.03.

Rekordmånga löpare, 158 stycken, avverkade tävlingssträckan från Idrottsparken i Mariehamn med vändning i Frebbenby i Hammarland och målgång i Idrottsparken igen.
Halvmaran lockade 132 löpare. Åländskan Carita Södergård vann damklassen för fjärde året i rad på 1.30.18. Svensken Mårten Lång vann herrklassen på 1.15.57.
– Kul att det internationella inslaget under tävlingen var så stort – vi hade tävlande från sex olika europeiska länder, bland annat från Holland, Tyskland och England, kommenterar John Holmberg, en av eldsjälarna bakom evenemanget. Dessutom hade vi tur med vädret!
Tävlingssträckan gick som vanligt från Idrottsparken i Mariehamn med vändning i Frebbenby i Hammarland och målgång i Idrottsparken igen. Underlaget på banan är asfalt.
Åland Marathon fortsätter hela tiden att öka i popularitet, mycket tack vare den vänskapliga och familjära stämningen under tävlingsdagarna – här är många ansikten bekanta sedan tidigare år. Även den gemensamma pastamiddagen på lördagskvällen är en uppskattad del i den åländska marathonupplevelsen.
– Det var roligt att deltagarantalet var så stort i år – vi hade dryga 300 startande, vilket även var vårt mål inför tävlingen, kommenterar John. Jag tror att det höga deltagarantalet är ett eko från vårt medlemskap i internationella maratonorganisationen AIMS som går igång vid årsskiftet. Det är många som fått upp ögonen från Åland Marathon tack vare det.