Svenskar samlar in pengar till New York

Tusentals löpare från hela världen sprang på söndagen ett eller ett par varv i central Park där målet för New York Marathon normalt är. Foto: BENGT ARONSSON.

– Nu springer vi för att samla in pengar!
På söndagsmorgonen samlades många av de hundratals svenskar som åkt till New York för att springa maraton i en av de många insamlingsinsatser som görs av löpare, arrangörer och sponsorer.
Svenskarna var inte ensamma. Tusentals maratonlöpare från hela världen sprang under söndagen i Central Park.

Att loppet blev inställt är mycket tråkigt och vi skall hantera de ekonomiska efterföljderna efter helgen men just nu försöker vi göra någonting som är positivt för de som är drabbade av Sandy
Patrik Yderberg, vd SpringTime Travel

– Vi tror att många löpare vill hjälpa till. När vi följer nyhetssändningarna ser vi hur illa det är ställt för många runt om Manhattan. Flera vi pratat med är drabbade och har ingen ström, inget vatten, de fryser och saknar mat. Vi känner av den amerikanska kämpaandan och att ingenting är omöjligt, säger Joel Hegardt och Peter Andersson Hindriks, initiativtagarna till New York Aid Marathon 2012.

Joel Hegardt och Peter Andersson Hindriks fick snabbt med sig Springtime Travel, researrangör för New York City Marathon som hanterar löpare från Sverige och Norge, som lade 4219,50 dollar som en grundplåt för en insamling till offren för orkanen Sandy.
– Att loppet blev inställt är mycket tråkigt och vi skall hantera de ekonomiska efterföljderna efter helgen men just nu försöker vi göra någonting som är positivt för de som är drabbade av Sandy, säger Patrik Yderberg, VD för Springtime Travel.

Många löpare joggade ett varv eller fler runt Central Park och skänkte minst 10 dollar var.
– Jag förstår att loppet har ställts in, säger Christine Källner från Jönköping. Det finns inget att säga om det.
– Vi gjorde intresseanmälan för två år sedan och har sett fram emot den här resan sedan dess, säger Monika Landström. Men, vi har ju i alla fall kunnat springa i Central Park.

Tusentals löpare i parken
Tusentals löpare från hela världen som kommit till New York kom under söndagen till Central Park på Manhattan för att springa i parken där New York Marathon avgjordes under loppets första år.
Numer går loppets avslutande del i parken.

Ett varv i Central Park mäter cirka 10 km. Det innebär drygt fyra varv för ett maratonlopp, vilket var vad New York Marathon handlade om under första halvan av 70-talet.
Nu passade många löpare på att springa ett eller ett par varv på loppets originalbana. Många av dem samlade – i likhet med flera svenskar – in pengar för att hjälpa dem som drabbats hårdast av stormen Sandy.

Asics gav bort allt
Många insamlingsinsatser görs nu både privata och arrangören New York Road Runners Club har redan donerat en miljon dollar (cirka 7 miljoner kronor) och i ett email till alla löpare uppmanar man att skänka pengar till insamlingsfonden Race to Recover som redan har fått in 2,6 miljoner dollar efter stora bidrag även från huvudsponsorn ING.

Asics som är en annan av loppets stora sponsorer och som har den mesta försäljningen på den stora nummerlappsmässan tog ett drastiskt grepp på lördagen och halverade priset på allt. Ett populärt beslut för löparna och när dessutom all överskottet på all försäljning gick till stormkatastofens offer så passade många på att fynda.

Löpare samlas vid en av ingångarna till Central Park för att springa i parken. Foto: BENGT ARONSSON.
Ett varv i Central Park mäter cirka 10 km. I bakgrundet en banderoll som markerar 26 miles i New York Marathon. Normalt skulle det här vara ett par hundra meter kvar till målet.
Den första söndagen i november normalt är de uppbyggda läktarna vid målet framför Tavern on the Greene fyllda med åskådare.
Några löpare från Spanien blir fotograferade nära målet för New York Marathon.
Det är för att nå hit som löparna tränat i månader och betalat tiotusentals kronor för resor och hotell. Målställningen fanns på plats under söndagen.
Statyn av den legendariske tävlingsledaren Fred Lebow fann som vanligt uppställd vid målet.