Svenskorna övertygade i Varvet

Världsstjärnan Helena Javornik kunde inte Anna Rahm hota. Men en kilometer före mål passerade Rahm kenyanskan Susan Kirui och blev sedan tvåa i GöteborgsVarvet. Personbästa med två minuter. 1.13.42 är den tionde snabbaste av en svenska genom tiderna på distansen.
– Det här var bara roligt och inte jobbigt alls. Vilken fantastisk publik.

Anna Rahm fick det formbesked som hon ville ha. Om tre veckor springer hon Stockholm Marathon och det stora målet är EM-maran i Göteborg i augusti.
Anna Rahm är redan uttagen. Nu vill hon också ha med sig Lena Gavelin.
– Ja, Lena gav verkligen besked idag att hon är på rätt väg, säger Anna. Jag tycker att Thomas Engdahl kan ge Lena klartecken direkt.

Förbundskapten Thomas Engdahl har tidigare sagt att Lena Gavelin som är svensk rekordhållare i maraton måste göra ett bra lopp i Göteborgsvarvet för att bli uttagen till EM.
Och ett bra lopp blev det, tycker Anna Rahm:
– Hon tog in på mig upp på Avenyn och när vi möttes där skiljde det inte mycket mellan oss. Sedan så fick jag syn på kenyanskan framför mig, fick nya krafter och kunde öka farten.

Lena Gavelin blev fyra i loppet på 1.14.26.
- Jag vågade inte riktigt trycka på, jag får fortfarande lite ont där skadan i höften satt, säger Lena. Men jag tycker nog själv att jag gjorde ett bra lopp med tanke på att jag inte tränat så mycket snabbhet och fortfarande kör alternativ träning i stället för bara löppass.

De svenska manliga löparna har redan fått klartecken för ett lag till EM och Europacupen i marathon i Göteborg i augusti. De svenska tjejerna ser nu också ut att kunna aspirera på att få deltaga med ett lag.
Bakom Lena Gavelin satte Lisa Blommé och Anna von Schenk rejäla personliga rekord. De båda Hässlebylöparna hade 1.16.03 respektive 1.16.08. Tiderna visar att de har kapacitet att göra bra tider i Stockholm Marathon och kvala in till EM.