Sverige nia i terräng-EM

Efter första varvet av de åtta i herrarnas EM i terränglöpning anförde Claes Nyberg loppet. Och in på upploppet på det sista varvet kom en ensam löpare i blågul tröja. Men, nej, nej. Vi har sett Sergej Lebeds blågula Ukraina-tröja förut. Och den höghöjdstränade titelförsvaren tog hem segern igen medan Claes Nyberg fick nöja sig med 24:e plats.

Nyberg som inte varit sämre än 17:e man i de fem senaste mästerskapen var den som drog upp farten på de första kilometerna. Första halvan hade Claes också tätkontakt hela tiden, men när hårdkörningen började på det femte av de åtta varven tänjdes fältet ut och Nyberg var en av dem som tvingades släppa. Även fyrfaldige mästaren Paulo Guerra hade svårt att följa, men ukrainaren Sergej Lebed fick ett perfekt lopp och hade inga problem att hänga av spanjoren Fabián Roncero på det sista varvet.
Lebeds seger tid i det 9830 meter långa loppet blev 28.50, fem sekunder före Ronchero och nära minuten före Nyberg som slutade på 24:e plats men som ändå blev bäste svensk. Tillsammans med Erik Sjöqvists 31:a plats, Henrik Skoogs 54:e plats och Mustafa Mohameds 59.e plats räckte de svenska placeringarna till en nionde plats totalt.
Den ensamme junioren Mats Granström blev 31:a, dryga minuten efter segrande ryssen Evgeny Rybakov på 6170 meter.

Sverige saknade kvinnlig representation. Damklassen vanns lite överraskande av Sloveniens Helena Javornik före ryskan Bogomolova och turkiska etiopiskan Elvan Abeylegesse.