Szalkai presenterade nytt träningsprogram

Fler och fler lopp ordnar gemensamma träningar för sina deltagare. Drygt 70 intresserade löpare kom till Stockholms stadion för Pumas första träningskväll inför S:t Eriksloppet. Stockholm Marathon-vinnaren Anders Szalkai presenterade det nya träningsprogram på fem nivåer som han tagit fram speciellt inför halvmaran i Stockholm lördagen den 2 september.

– Halv maraton är egentligen den idealiska tävlingsdistansen. 2,1 mil är tillräckligt långt för att erbjuda löparen en ordentlig utmaning.
Sträckan är samtidigt inte längre än att nästan alla klarar av en halvmara om de verkligen vill träna för uppgiften, förklarade Anders.
– För dem som siktar på 1.30 är det viktigt att få in tempo i träningen. Den stora skillnaden mellan maraton och halv maraton för en elitlöpare är farten. På maraton är distanslöpningen den viktigaste delen av träningen. På halv maraton är tempoträning, d v s intervaller och snabbdistans, viktigast. Givetvis krävs det också att man kör långpass.
– För nybörjaren är det dock långpasset mest betydelsefullt även inför ett lopp på halv maraton. Det gäller att få volym i träningen. Jag tycker att det är bra att försöka få in ett längre distanspass ungefär var tionde dag.

– Det är efter dessa principer som jag byggt upp träningsprogrammet inför S:t Eriksloppet. I dag ligger de fem första träningsveckorna ute på internet. Dessa veckor är främst till för att komma igång med träningen. De som tränat under vintern och våren kan fortsätta med sin normala träning under de fem inledande veckorna.
– Från och med den sjätte träningsveckan koncentreras träningen på S:t Eriksloppet. Träning för vecka sex och framåt kommer snart på internet.
– Det är inte meningen att man slaviskt ska följa träningsprogrammet. Däremot hoppas jag att programmet ska underlätta träningen

Efter teorigenomgången avverkades ett kortare distanspass och därefter avslutades kvällen med rörlighetsträning.
Flera elitlöpare som sponsras av Puma fanns på plats som hjälptränare, bland dem tre f d svenska mästare; Jennie Åkerberg, Annika Szalkai och Mathias Persson.
40 procent av deltagarna denna första träningskväll var kvinnor.

Puma och Anders Szalkai ordnar ytterligare tre träningskvällar i Stockholm inför
S:t Eriksloppet:
• Tisdag 16 maj.
• Måndag 19 juni.
• Tisdag 15 augusti.
Samling kl 18.30 på Stockholms Stadion vid samtliga träningstillfällen.

Under våren ordnas dessutom en träningskväll i Uppsala och en i Norrköping.