Szalkai presenterar de nya maratonprogrammen

Nu kör Marathon.se:s träningsprogram för Stockholm Marathon igång. Tränaren Anders Szalkai presenterade på söndagen de nya maratonprogrammen vid två föreläsningar på Idrottshögskolan i Stockholm.
- Intressant att höra hur Szalkai har tänkt när han gjort programmen, tyckte
Mikael Waldenmark från Tullinge.

Drygt 300 löpare hade kommit till Szalkais och Team Stockholm Marathons kickoff. Anders Szalkais föredrag filmades och kommer att sändas här på Marathon.se och på Stockholm Marathons webb-TV senare i veckan.

Anders Szalkai som själv är utbildad på Idrottshögskolan och som vann Stockholm Marathon 2001 har under många år gjort träningsprogrammen på Marathon.se.
Det handlar om detaljerade träningsprogram för att klara 42195 meter på fem olika nivåer:

  • 6 timmarsgruppen (Klara loppet)
  • 5-timmarsgruppen
  • 4-timmarsgruppen
  • 3,5-timmarsgruppen
  • 3-timmarsgruppen

    Szalkai överraskade med att diskutera om det egentligen är så bra med standardprogram och manade till eftertanke innan man hoppar på ett träningsprogram och rutar in hela sitt liv efter det.
    - Det var intressant att höra hur Szalkai tyckte att man kunde använda träningsprogrammen och variera lite efter eget huvud, sade Mikael Waldenmark.
    - Jag försökte följa träningsprogrammen inför Stockholm Marathon 2007 men tyckte det kunde vara svårt. Ta en sådan sak som att springa långpass på söndagsförmiddagarna. Det kan bli svårt om man är van att gå ut och festa på lördagskvällarna...

    Szalkais budskap är alltså inte att man slaviskt måste följa träningsprogrammen:
    - Man kan använda dem på olika sätt. En del gillar att kunna planera och klarar av att följa programmen vecka efter vecka. Andra använder dem lite mer som inspiration och pysslar av delarna ihop egna program.

    De program som nu finns på Marathon.se är delvis reviderade sedan förra året.
    - Jag har fått feedback av löpare och har även tagit upp en del nya rön som jag vill ha med i 2008 års program. Det tar lite tid att uppdatera programmen men nu är de tio första träningsveckorna uppdaterade. Även resten av veckorna kommer jag att se över.

    En av skillnaderna mot tidigare år är att antalet långpass är något färre och mer än tidigare trycker Szalkai på att det är viktigt att blanda träningstyper. De som följer de mer avancerade programmen kommer också att upptäcka att det finns en pulsering i upplägget. Då och då har Szalkai klämt in en lite lugnare vecka.
    En viktig del i Szalkais träningsprogram är just vila och återhämtning. Även under sina mest framgångsrika säsonger så vilade Anders Szalkai själv en dag i vecka från träning.
    - Det är bra för att få återhämtning men även för att orka träna när man ska, tycker Anders Szalkai.
    Och träningsprogrammen börjar måndag 3 december med just en vilodag. De första veckorna börjar lugnt men längd och intensitet stegras efter hand.
    - Innan man hoppar på ett träningsprogram ska man skumma igenom dem. Var ärlig mot dig själv och försök att välja ett program som är realistiskt enligt dina förutsättningar.