Szalkai: Så klarar du ett kyligt varv

Det ser ut att bli ett kyligt Göeborgsvarv. På fredagen regnade det från och till i Göteborg. SMHIs prognos talar om temperaturer mellan åtta och tolv grader på lördagen.
- En lätt långärmad tröja och kanske halvlånga tajts kan vara en bra klädsel i morgon, säger Anders Szalkai som finns på plats i Pumas monter på Göteborgsvarvets sportmässa.

- Jag var ute och sprang på morgonen och det var faktiskt ganska kyligt, berättar Szakai. På sportmässan börjar redan långärmade tröjor och långa tajts att ta slut. Folk förbereder sig för ett kyligt lopp.

- För elitlöparna är temperaturen runt tio grader ganska opimalt, säger Anders Szakai. För motionärerna kan det också bli ganska bra när man väl kommer igång. Det är lätt att bli kall i väntan på starten.

Här är några råd för att klara kylan:

  • Ta med en gammal tröja som du an ha på dig fram till starten och som du sedan slänger.
  • Ta med ett par billiga fingervantar (trädgårdshandskar el dyl) som du kan använda tills du blir varm. Händerna är en stor värmeavgivare,
  • Gör en regnponcho av en stor sopsäck. Du klipper enkelt bara ut hål för ärmar och huvud - sedan har du ett perfekt plagg som du kan slänga i starten.

    Löplabbets Jörgen Lindh påpekar att löparskor har en tendens att bli större när de blir fuktiga:
    - Dra till lite extra när du knyter skorna så att inte foten riskera att glida fram och tillbaka i skon.

    Szalkai & Co får många frågor om man ska springa med överallsjacka.
    - Men det tycker jag inte. När man väl börjar spring så häller man värmen ändå. Däremot kanske man ska välja ett par halv eller trekvartslånga tajts och en långärmad tröja.