Szalkais nya liv

För Anders Szalkai innebar årsskiftet 2004/05 en kraftig förändring. Då började han nämligen jobba på PUMA med huvudkontor i Helsingborg. Hans uppgift är att få märket att växa inom ”running-segmentet”. Och att få PUMA att synas inom friidrotten.
– Däremot är jag inte sponsringsansvarig vilket många tycks tro, framhåller han med viss skärpa, även om jag kommer att hålla i kontakten med Svenska Friidrottsförbundet.

Anders har redan byggt upp ett team som ska hjälpa vid stora event. De som ingår i teamet har skiftande bakgrund som elit- eller motionslöpare, säljare och butikschefer. Det består av Hasse Schultz, Peter Ljungholm, Umeå, Jörgen Lind, Uppsala, Jonny Petrén, Mattias Persson, Per Synnerman och Jennie Åkerberg, Stockholm, Torbjörn Johansson, Borlänge och Tobias Jansson. I bakgrunden finns Hasse Wiktorson med ett liv i löpningens tjänst bakom sig och 25 års erfarenhet av skobranschen.
Szalkai har varit löpare på heltid, han har kombinerat löpning med att jobba som lärare men PUMA-jobbet är en helt ny erfarenhet.
– Jag har till exempel varit tre veckor i Helsingborg under den här första tiden. Skillnaden mot lärarjobbet är att där har du fasta tider. Här kan det komma upp grejer som du måste ta tag i direkt och det innebär ibland att du måste skjuta på eller ändra träningen. Turligt nog ligger huvudkontoret i Helsingborg där jag har vuxit upp och där känner jag till alla träningsrundor och har lätt att få tag på människor att köra med.
Rent idrottsligt har det nya året fungerat ganska bra.
– Jag kan springa utan att det gör ont Jag hade väl hoppats att jag skulle gå framåt lite snabbare. Det beror nog på att jag inte får den nödvändiga vilan efter passen. Som heltidslöpare hade kroppen lättare att tillgodogöra sig träningen.
Utöver jobb, familj, egen träning så hjälper Anders några aktiva.
– Det är Tobias Lundgren, Erik Scheller och delvis Erik Widing från Löpargymnasiet i Sollentuna. Men jag fungerar mer som bollplank än som tränare. Och så planerar jag Jennie Åkerbergs träning tillsammans med Thomas Nyberger.
Szalkai ligger på 13–15 mil i veckan och det är klart mindre än när han var som bäst.
– Kan jag bara köra den kvalitet jag vill så räcker till en bit under 2.20. Jag hade hoppats komma upp i 15–17 mil i veckan men det verkar svårt.
Tävlingsplaner?
– Det är Stockholm som gäller även om jag har vissa tankar på ett test i april om allt funkar som det ska.
Trots drygt 20 års träning klargör Anders Szalkai en sak mycket bestämt:
– Jag kommer aldrig att släppa löpningen!