Tio råd till från Evy Palm

Evy Palm har vunnit GöteborgsVarvet tre gånger. Hon har tre segrar även i Stockholm Marathon och fem segrar i Tjejmilen.
Numer nöjer Evy sig med att springa för motionens skull, och hon följer därför lördagens stora halvmara i Göteborg som åskådare.

Här är 10 råd från Evy till alla motionslöpare som deltar i
GöteborgsVarvet:

1) Det ser ut att bli varmt på lördag. Då gäller det att dricka mycket
dagarna före loppet för att fylla vätskedepåerna. Under loppet bör alla ge sig tid att stanna vid varje vätskekontroll och dricka ordentligt.
Tänk på att värmen kan vara extra krävande eftersom nästan all träning inför GöteborgsVarvet körts i betydligt svalare väder.

2) Klä dig tunt om det är varmt. Spring i linne och shorts eller korta tajts. Om du har för mycket kläder på dig svettas du extra mycket och kan därför få problem med vätskebalansen.

3) Ladda med kolhydrater de sista dagarna före GötebogrsVarvet. Ät t.ex. mycket pasta.

4) Använd inte nya skor eller nya strumpor, det ökar bara risken för skavsår. Spring i stället i gamla insprungna skor och gamla, men nytvättade, strumpor.

5) Är det varmt behöver du inte speciellt mycket uppvärmning före start. Det räcker med lite stretching. Förbruka inte energi i onödan genom att springa, eller att hoppa och studsa. kroppen är varm i alla fall.

6) Bli inte frustrerad om det är trångt i början av loppet. Detta kan
tvärtom vara en fördel eftersom du då tvingas gå ut i ett försiktigt tempo. Det tar på krafterna att rusa iväg direkt efter starten.

7) Håll ditt eget tempo. Om du har sällskap av en kompis som sticker iväg i hårt tempo så strunta i honom/henne. Koncentrera dig på att hålla ett tempo som känns bra för dig. Tänk på att distansen är drygt två mil.

8) Känns det jobbigt i slutet av loppet så gå gärna en stund. Det är bättre att sänka tempot än att vara helt utmattad när du kommer i mål.
9) Drick ordentligt efter loppet och ät något när magen är redo för lite
mat. Du behöver däremot inte jogga ned efter en halvmara.

10) Promenera lite dagen efter GöteborgsVarvet så får du bort mycket av stelheten i kroppen.