Tuffa backar väntar i Tjur Ruset

De 1 200 löpare som på lördagen ska springa Tjur Ruset vid Stora Skuggan i Stockholm får vara beredda på några verkligt tuffa backar.

- Banan är mer lättlöpt, men samtidigt mer tungsprungen än i fjol, berättar Åsa Björkman som är tävlingsledare för detta lopp som endast är öppet för manliga deltagare.
- Terrängen är öppen vilket betyder att det inte ska behöva bildas köer som det gjordes vid några trånga passager på fjolårets bana.
- Samtidigt har årets bana betydligt fler backar än fjolårets. De tyngsta backarna kommer efter drygt sex kilometer.
- Det är torrt i skogarna vilket betyder att banan blir mer lättlöpt än om det regnat mycket under de senaste veckorna.
- Vi har byggt en del hinder som jag tror kan överraska löparna.
Tjur Ruset är en annorlunda tävling. Det är terränglöpning där det verkligen handlar om att springa i terrängen. Normalt avgörs terränglopp på älpreparerade löparspår. I Tjur Ruset handlar det om att springa genom delvis obanad terräng. Uppför berg, över stock och sten, genom myrar och sankmarker. Distansen är 10 km.
Tjur Ruset avgörs nu för fjärde gången i Stockholm. Tävlingsplatsen, som hålls hemlig till någon vecka före loppet, byts varje år.
Tidigare har Tjur Ruset arrangerats vid Hellasgården, vid Rösjön i Sollentuna och vid Lida Friluftsgård i Tullinge.
Nu blir tävlingsplatsen Stora Skuggan. Start och mål vid Stora Skuggans Värdshus som liggen en knapp kilometer från T-banestationen Universitetet.
1 200 löpare är anmälda till Tjur Ruset, ytterligare nära 300 pojkar mellan 9 och 15 år springer Kalv Ruset.
De mest meriterade deltagarna är Jan Hellstadius från Enhörna som vann loppet 1998, fjolårets tvåa Andreas Ahl från Hässelby och juniorlandslagsmannen Jan Amneus från Väsby.
Tjur Ruset startar klockan 13.00.
Det går att göra en direktanmälan vid startplatsen klockan 11.15-12.15. Avgiften är 200 kr.

Kalvruset startar kl 12.00. Direktanmälan kl 10.15-11.15. Avgift 100 kr.