Tunnelloppet blir 11200 meter

In i det sista har banläggarna fullt jobb med Tunnelloppet i Stockholm.
- Vi kommer att göra en sista justering av banan och få den absoluta längden på banan på lördagen, men den kommer att hamna på 11 200 meter, plus eller minus tio meter, säger biträdande banchefen Krister Björkman.

I tre år har arrangörerna i Hammarby IF friidrott arbetat med förberedelserna av söndagens lopp. Men det är först under den senaste tiden som man teori har kunnat översättas till praktik när nu mångmiljardbygget närmar sig sitt slut.
- Det är väldigt fint i tunnlarna med konstverk på flera platser och effektfull belysning, säger Krister Björkman.
- Men det kan bli jobbigt på några ställen, det är en rejäl höjdskillnad - 50 meter - nästan som Västerbron!

På torsdagen simulerades Tunnelloppet från den sambandscentral som övervakar tunnelsystemet. Även löparna kommer att kunna övervakas och dirigeras via aktiva skyltsystem och informationstavlor under söndagen.
- Det finns bommar och skyltar, så folk ska inte kunna springa fel, säger Krister Björkman.

Starten för Tunnelloppet går utanför Hovet, löparna springer sedan den nybyggda bron över Nynäsvägen och söderut och in i tunnlarna från Nynäsvägen. Första kilometerna gär österut ut mot Sickla där första vätskekontrollen finns efter 3.5 kilometer. Efter att ha gjort en sväng ut ur tunneln springer man in igen i det andra tunnelröret söderut mot Årsta. Vid Årsta kommer man ut ur tunneln igen till den andra vätskekontrollen innan det är dags att springa ner i tunneln igen tillbaka mot Nynäsvägen.
Från utfarten på Nynäsvägen är det sedan ett par hundra meter fram till Globen och målgång.
- Det kommer att finnas kilometerskyltar varje kilometer så att man kan hålla koll på hur längt man sprungit, för det gäller nog att disponera krafterna rätt eftersom banan faktiskt är rätt så backig, avslutar Krister Björkman.