Turbulens i marathonsällskapet

Svenska marathonsällskapet är sedan 49 år en kamratsammanslutning för maratonlöpare. Vid årsmötet på lördagskvällen i Skara var stämningen allt annat än kamratlig. Någon komplett styrelse kunde inte väljas. Istället kommer ett extra årsmöte att utlysas.

Efter lördagskvällens årsmöte i Skara finns endast tre av tio gamla styrelsemedlemmar kvar i styrelsen. Visserligen nyvaldes Robert Alnebring och Annelie Buller, men styrelsen är inte komplett och det är nu upptill valberedningen att skaka fram nya styrelsekandidater till ett extra årsmöte.
Peter Fredriksson, elitlöpare under 70-talet, var den hårdaste kritikern under lördagens möte. Han stod bakom åtta (samtliga) motioner till årsmötet.
- Ni har gjort mycket, men det har inte hänt något, betygsatte Fredriksson den sittande styrelsen.
Den fräna kritiken från Frediksson fick tilltänkte ordförande Per Arne Allensten att ställa sin plats till förfogande. Även Elisabeth Westerlund, Anita Gustafsson, Ove Engman och Lennart Carlander ställde sina platser till förfogande.
Lägg därtill att den tidigare ordföranden Mikael Hill och huvudkontaktombudet Birger Fält sedan tidigare aviserat att de skulle sluta.
- Vi är alla engagerade i den här föreningen på ideel basis, och det är tråkigt att då få kritik för det man gör, och all den tid man lagt ner, säger den avgående ordföranden Mikael Hill som liksom den övriga styrelsen fick ansvarsfrihet för sitt arbete under verksamhetsåret.
- Det är tråkigt att det ska gå till personangrepp när vi alla egentligen är intresserade av maratonlöpningens bästa, men slentrianen i styrelsens arbete måste brytas, kommenterar K-G Nyström, maratonlöpare med mer än 500 maror bakom sig.
Ordförande fram till det extra årsmötet är den tidigare vice ordförande Ulf Mathiasson.
Datum för extra årsmötet är ännu inte fastställt, men det diskuterades på lördagskvällen att lägga det kring Stockholm Marathon.
Svenska marathonsällskapet har 1700 medlemmar. Se även hemsidan här på Marathon.se.