Världens bäste tävlar i Globen

Världens bäste medeldistanslöpare tävlar i Globen på torsdag. Det handlar om Bernard Lagat som ifjol blev den förste mannen som vunnit både 1500 och 5000 meter på ett och samma världsmästerskap. Nu drömmer kenyanen som blev amerikan om OS-guld. För mammas skull.

Bernhard Lagat är en av många världsstjärnor i GE Galan som sänds direkt i TV 4 kl 20 – 22 på torsdag. Lagat springer Löplabbet 3 000 m i Globen.

1500 meter dominerades under nästan tio år av marockanen Hicham El Guerrouj, som vann fyra VM-guld i sträck 1997-2003 och som har sprungit sju av historiens åtta snabbaste lopp. Bernard Lagat steg fram ur hans skugga. Efter att ha utmanat El Guerrouj i flera år lyckades han till slut slå Kungen OS-sommaren 2004. I den artonde och nittonde duellen dem emellan vann Lagat. 18 dagar före OS-finalen slog Lagat till på den mest prestigefyllda av alla galor, i Zürich, där båda hade 3.27, en sekund från marockanens världsrekord.
– Även om alla sa att El Guerrouj var svagare den sommaren så visste jag att han skulle visa upp sitt rätta jag i Aten. Jag underskattade honom aldrig, försäkrade Lagat.
Visst hade han rätt. I Aten lyckades Hicham El Guerrouj revanschera sig och vinna det enda som han saknade, OS-guldet, blott tolv hundradelar före Lagat.
– Jag har ingenting att ångra. Jag gav allt jag hade. Det finns ingenting som jag hade kunnat göra annorlunda. El Guerrouj var den starkaste den dagen.

Efter det fanns det ingen anledning för marockanen att fortsätta och det var nu Lagats tur att ta över. Kenyanen som hade bott i USA sedan 1996 hade i hemlighet, redan före OS, skaffat sig amerikansk medborgarskap. De kenyanska myndigheterna blev inte förtjusta och utnyttjade sin rätt att stänga av honom från alla mästerskap tre år framåt.
– När jag fick springa för USA var det som en nystart av karriären. Jag känner samma passion för USA som jag hade för Kenya förut, sade Lagat inför VM i Osaka i somras där han till sist fick representera sin nya nation.
– Om jag vinner så gör jag det inte som en före detta kenyan utan som Lagat, amerikanen.

Men det var inte mycket som pekade på att Lagat äntligen skulle få stiga längst upp på prispallen på ett VM (han hade dock vunnit Inomhus-VM över 3000 meter redan tre år tidigare). Fyra veckor före VM hade han fortfarande inte vunnit ett enda lopp förutom de amerikanska mästerskapen på 5000 meter.
Magen smärtade och han kunde inte träna för fullt. Självförtroendet började svikta och medicinerna gjorde honom bara tröttare och yr. Han slutade med dem och fann en vändpunkt i London där första segern kom och några dagar senare i Stockholm, där han satte ett personligt rekord över 1000 meter på DN Galan.

I Osaka gick allt hans väg. Taktiken på 1500 meter var given.
– Min tränare sa att jag hade allt som behövdes, fart, uthållighet och erfarenhet. Följ efter, vad som än händer, ta inte täten förrän 50 meter från mål. Då ger du allt!
Planen stämde till hundra procent. Lagat höll sig bakom ledarna i den långsamma finalen tills han kom in på upploppet och gasade ifrån alla. Men den stora överraskningen inföll fyra dagar senare, på VM:ets avslutningsdag. Konkurrenterna på 5000 meter verkade handlingsförlamade och varv efter varv gick i ett sövande tempo.

Den som gynnades mest var förstås Bernard Lagat med fyra lopp i benen, men den erkänt bästa avslutningen. Farten skruvades inte upp förrän på de sista 500 meterna. Lagat sprang det avslutande varvet på 52,5 sekunder - tre sekunder snabbare än i 1500-finalen! – och vann med en hårsmån till Eliud Kipchoge, världsmästaren från 2003 som kommer från samma lilla kenyanska by som Lagat.
– När jag landade i Osaka kunde jag aldrig tro att jag skulle få åka härifrån med två guldmedaljer! bedyrade Lagat som betecknade 1500-loppet som det svåraste. 5000-guldet var rena bonusen.

Som den förste att klara av den dubbeln i VM-historien har Lagat nu mycket att leva upp till. Först av allt hoppas han på fred i det forna hemlandet som plågas av stamstrider. I höstas besökte han den hundraåriga farmodern för att visa upp sin förstfödde son, Miika.
– Jag ringer hem hela tiden. Jag har kvar min familj och många vänner där.
Storasystern Mary inspirerade Bernard till att börja träna seriöst och betalade också hans skolavgifter. Tre av syskonen har på senare år bosatt sig i USA och tränar med storebror i Tucson, Arizona.
– Jag tillbringar mycket tid med mina syskon, som jag aldrig fick se växa upp. Jag ger dem lite träningsråd och springer ibland med dem, även med min syster när jag har lugnare pass.

Och hemma i Kaptel väntar mamma på den största av triumfer. Brons år 2000, silver år 2004, vad kan det bli på sommarens OS, i Peking?
– Mamma har sagt att nästa gång blir det guld. Jag ska rätta mig efter vad hon säger!

Flera andra av världens bästa löpare tävlar på Globens dokumenterat snabba rundbana:
• Maryam Jamal från Bahrain som i fjol vann VM-guldet på damernas 1 500 m. I denna gren gör Kajsa Haglund från Hässelby, som i år förbättrat sitt personliga rekord från 4.19 till 4.15 en intressant start.
• Yuri Borsakowski från Ryssland, som är vinterns snabbaste 800-meterslöpare i världen, satsar på en ny seger i Globen. Han möter bl.a. Mattias Claesson som var femma på inomhus-EM i fjol.
• Världens genom tiderna bästa kvinnliga 800-meterslöpare Maria Mutola tävlar i Globen för sista gången. Hon har satt två världsrekord i denna rena. Mutola har bestämt sig för att sluta tävla efter OS i sommar.