Värmen knäckte mästaren och "Musse"

Kenenisa Bekele - världens bäste löpare ragglade av banan och bröt.
Mustafa Mohamed - Sveriges bäste långlöpare klappade ihop på sista varvet, vinglade fram på upploppet men lyckades ändå bli 27:a.
Herrarnas VM i terränglöpning i kenyanska hamnstaden Mombasa blev i 33-gradig värme ett av de tuffaste loppen i mästerskapets historia.

Mustafa var på väg mot den bästa svenska VM-placeringen någonsin men klappade ihop på det sista varvet och tappade nio placeringar.
- Mustafa får dropp nu på ett sjukhus här i Mombasa och mår bättre nu. Som bäst låg han på en 17:e plats och var på väg upp. Synd att han inte fick fortsätta den klättringen, sade tränaren Ulf Friberg direkt efter loppet enligt Bannister.nu.
Musse blev ändå 27:a och tredje bästa europée i loppet.

Värmen, hög fart, håll och eritreanen Zersenay Tadesse knäckte även storfavoriten, femfamfaldige mästaren Kenenisa Bekele.
Kenenisa Bekele som vunnit terräng-VM de senate fem åren och såg länge ut att springa mot en ny triumf. In på det sjätte och sista tvåkilometersvarvet ledde Bekele:
- Plötsligt så fungerade inte min koordination och jag började känna mig yr. Jag började bli osäker på hur många varv det var kvar att springa, sade Kenenisa Bekele efter loppet enligt IAAFs hemsida.
- Det kändes som att jag tappade all min energi. Jag saktade ner, kände mig helt borta och beslöt mig för att bryta loppet.
Bekele visste inte att det bara var 800 meter kvar av loppet men kunde inte fortsätta springa men kunde själv gå til målet där han piggade på sig.
Värmen, 33 grader vid starten och den höga farten som eritreanen Zersenay Tadese drog upp blev helt enkelt för mycket för Bekele. 25-årige tog Tadese tog Erireas första OS-medalj när han blev trea på 10000 meter i Athen 2004. I höstas tog han Eritreas första VM-titel när han vann VM i landsvägslöpning.

Med 33 grader vid starten blev det 35.e terräng-Vm ett av de tufffaste loppen någonsin. 31 Löpare motsvarande 18 procent av startfältet bröt. Årets terräng-VM innebär också en återgång till det format som gällde fram till för tio år sedan genom att den korta banan (4 km) strukits och allt fokus ligger på långa (12 km för män och 8 km för kvinnor).

I damklassen vann kenyafödde hölländskan Lornah Kiplagat före etiopiens Tirunesh Dibaba. För den 32-åriga Kiplagat var segern i terräng-VM punkten på en framgångsrik terrängkarriär.
- Nu byter jag fokus och satsar på maraton, sade Kiplagat som kommer att bli favorit i London Marathon den 22 april.