Vasastafetten lever vidare

Det var ytterst nära att populära Vasastafetten ställdes in i år. Men i lördags sprang ändå 3 000 löpare den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora.

I vintras såg det mörkt ut. Men i lördags avgjordes ändå populära Vasastafetten.
– Vi hade egentligen lite ont om tid på oss. Men med tanke på förutsättningarna tyckte jag det gick jättebra, säger tävlingsledaren Staffan Larsson, vinnare av Vasaloppet 1999.
För första gången arrangerades Vasastafetten i Vasaloppets regi.
Bakgrunden är att tidigare arrangörsföreningen Mora motions och idrottsförening gick i konkurs med 100 000-tals kronor i skulder.
Ett faktum som gjorde att det var högst osäkert om det skulle bli någon Vasastafett i år.
– Vi kunde köpa loss namnet och fick klartecken att börja jobba med loppet i mars. Nu är Vasastafetten med i de övriga arrangemangen, så till nästa år har vi bättre tid på oss att marknadsföra loppet, berättar Staffan Larsson.

För tio år sedan hade Vasastafetten en topp med hela 450 anmälda lag. I år sprang 303 lag de tio sträckorna (4,4 km-14.5 km) mellan Sälen och Mora.
– Det är ett väldigt populärt lopp här i Dalarna. Utmaningen kan ligga i att locka hit fler lag från till exempel Stockholmsområdet.

För första gången fanns också ett individuellt sträckpris. På sträcka sex de 14,5 kilometerna mellan Evertsberg och Oxberg var Mikael Lindberg från Edsbyn snabbast med 51.07. Mikael springer numer för Spårvägens FK. Det var Mikael som sensationellt sprang in som SM-fyra i Stockholm Marathon i år. Mest bråttom på damsidan hade Anita Nordenström, IFK Mora, som presterade 1.00.26.

Snabbaste damlag var IFK Mora som presterade tiden 6.30.23. På herrsidan segrade Dalarnas försäkringsbolag lag 2 med tiden 5.15.06. Den största klassen var mixed, där Dalregementets IF vann med 5.49.47.