Verket som satsar på löpning

Vägverket har under de senaste åren tagit initiativ till fler långlopp än någon annan. Det sker alltid under devisen ” en gång och aldrig mer.”
Eftersom både E4 och E6 får nya sträckningar undan för undan blir det många tävlingar.

Företeelsen startade 1991 i samband med invigningen av den nya motorvägen mellan Stenungsund och Ljungskile.
- Loppet tillkom mest för att ta udden av alla demonstrationer mot nya vägbyggen, minns Leif Strandberg på Vägverket Väst.
Normalt är det Vägverket eller huvudentreprenören som kontaktar en lämplig arrangör som kan vara en friidrottsklubb lika väl som orientering eller fotboll.
- Det viktiga för oss är att klubben har erfarenhet av att arrangera, framhåller Strandberg.
Sedan skrivs ett avtal mellan parterna som innehåller både pengar och tjänster till arrangören.
Förra året genomfördes E4-Loppet i Örkelljunga och den 11 juni i år springs Svinesundsloppet med start och mål på den nya bron mellan Norge och Sverige med ett förväntat deltagarantal på 15 000.
E4 får hösten 2007 ny sträckning från Uppsala till Dalälven och även den tävlingen kommer att heta E4-Loppet. Tävlingsdatum är fastställt till den 15 september och distanserna blir marathon och halvmarathon med start och mål på Gränby Sportfält öster om den nuvarande genomfarten.
Bakom tävlingen står en rad klubbar som Upsala IF, Gamla Upsala SK, Uppsala TK, Almtuna IS, Storvreta IK och Uppsala Korpen.
Marknadsföringen startar 1 juni i år då hemsidan öppnas.
- Vi kommer att ha ett upplägg som liknar det första Broloppet, berättar Jan Karlberg, för hundra kronor får du rätten att anmäla dig senare.
Arrangörsklubbarna har bildat en paraplyorganisation som redan fått de första sponsorpengarna från huvudentreprenören norskägda Veidekke AB.
E4-loppet 2007 siktar på 15 000 deltagare.