Vilan klarar Larm från skador

Efter Stockholm Marathon vilade han tre veckor från löpningen.
De senaste fyra veckorna har han endast sprungit två pass.
Jonas Larm är löparen som har tagit vila på allvar.
Missförstå oss rätt - det här handlar om seriös satsning, om långsiktighet, om årets nykomling i svensk maratonlöpning år 2000.

- Det är skönt att vila från löpningen så här års, men också nyttigt för kroppen med återhämtning från den tuffa träningen, säger Jonas Larm som bara sprungit två gånger efter det att han i mitten av oktober satte nytt personligt rekord i Chicago Marathon med 2.22.25.
Medan den övriga svenska långlöpareliten brottas med skadeproblem och ojämna resultat har Jonas Larm hittat en egen framgångsmodell som har inneburit en stadig och säker resultatförbättring år från år.
Skadefri sedan han för fyra år inledde elitsatsningen på löpning är han ett unikum i den svenska eliten.
- Jag diskuterar fortfarande mycket med Kirk Elias som var min tränare när jag läste i USA vid University of Arkansas at Little Rock. Mycket av det jag har lärt mig kommer från honom och det här med återhämtning och vila som en viktig del av träningen är en del av hans filosofi.
- Det är bättre med planerad vila istället för att bli skadad och tvingas vila. Jag vill bli så bra som möjligt och det blir man inte om man tränar så att man drar på sig överbelastningsskador.
Säsongen 2000 har Jonas Larm etablerat sig i den svenska löpareliten:

  • sjua i Stockholm Marathon i juni,
  • seger i Östergarn Marathon i juli,
  • femma i Stockholmsloppet på 1.06.59 i september,
  • 22:a i Chicago marathon i oktober.
    Efter fyra veckor med endast två löppass, sätter han nu igång träningen för nästa års säsong.
    - Visst är det väl rätt trist att springa så här års, tycker Jonas. Jag kör gärna alternativ träning istället. Simning och cykling till exempel.

    Jonas Larm berättar mer om den viktiga vilan och återhämtningsperioden på sin egen sida här på marathon.se.