Wilson Kipketer ler och svettas

På onsdagskvällen avgörs friidrottsfesten GE Galan i Globen i Stockholm. En fest med bland andra 90-talets medeldistanskung Wilson Kipketer.
Intresset för årets tävling är stort. På tisdagen fanns det inga biljetter kvar att köpa. Ett par hundra biljetter är dock ännu ej sålda. Dessa biljetter är reserverade av personer som måste lösa ut biljetterna senast två timmar innan GE Galan börjar. De biljetter som då inte löses ut släpps till försäljning omkring kl 17.30 på onsdagen. Den som inte får plats i Globen kan se tävlingarna i sammandrag i TV 4 som sänder GE Galan kl 21-22.


www.gegalan.com
och på
www.energizer-euroseries.com
finns mycket information om tävlingarna med startlistor, resultat och intervjuer.
Marathon.se "lånade" nedanstående intervju med Wilson Kipketer från GE Galans hemsida.


Ett dygn före GE Galan ler Wilson Kipketer, den tredubble världsmästaren med rötterna i Kenya och passet från Danmark. I mitten på 90-talet var han oslagbar på 800 meter. Triumferna på VM i Göteborg och Aten var suveräna. Ännu mer begeistrande var det att se den danske kenyanen krossa motståndarna på Inomhus-VM. I Paris, 1997, då han sänkte världsrekordet med över två sekunder. Men vintern därpå började problemen. Wilson drabbades av malaria efter ett besök i Kenya. Efter det har han aldrig riktigt varit densamme även om han lyckades upprepa VM-triumfen i Sevilla.
- Nu lider jag inte längre av några sviter av malarian, men kroppen är inte lika lättränad som förr, erkänner Wilson.
- Jag måste bygga upp formen steg för steg och hitta rytmen igen.
Under sina gyllene år uppvisade Wilson än förbluffande lätt löpstil. I början av karriären, när han nöjde sig med att vinna loppen, följde han alltid samma taktik. Då låg han längst bak under det första varvet för att sedan flyga förbi konkurrenterna, som om mjölksyra var ett okänt begrepp. Rekordåret 1997, då han på DN-Galan tangerade Seb Coes 16 år gamla världsrekord, och sedan förbättrade det i två omgångar, hade Wilson övergått till att följa med haren.
Unge ryssen Jurij Borzakovskij har precis samma taktik som den unge Wilson hade. Det inspirerar världsrekordhållaren.
- Han får mig att minnas hur lätt det var!
Jurij började tävla när Wilson var som bäst. Då var det han som blev inspirerad.
- Kipketer var det stora idealet, bekräftar Jurij.
Jurijs seger på Inomhus-VM i Lissabon var en ren deja vu av Wilsons lopp och stil.
- Jag försöker alltid springa i jämn fart.
Jurijs första kärlek var fotbollen. Han spelar fortfarande när tillfälle ges. Likaså prövar han gärna andra grenar än 800 meter vilket Wilson Kipketer helt slutat med. På sommarens EM blir det troligen 400 meter.
- Och varför inte någon hoppgren? skrattar Jurij.
Wilson skrattar på sin kant och när man ser kungen och tronarvingen lika glada och avspända som när de springer sina lopp börjar man undra, vem ler mest onsdag kväll i Globen?