Yrvaken vann maratonpremiären

Klockan nio på morgonen den 1 april väcktes Martin Gidewall av sin far Christer som ville att han skulle hänga med och springa Vällingby Marathon med start två timmar senare. Pappa bröt. Sonen vann.

– Jag vet egentligen inte varför jag åkte dit, erkänner segraren av årets första svenska maratonlopp vars berättelse låter som rena aprilskämtet för dem som föbereder sig noga inför ett maratonlopp.
– Jag har inte tränat så mycket i veckan och skulle ha kört en snabbdistans i går, men den blev inte av, så jag hade tänkt springa ett långpass idag.
Martin tyckte att han kunde behöva det eftersom det har blivit väldigt lite av den varan i vinter.
– Jag har börjat plugga teknisk fysik på KTH och träningen går lite stötvis. Jag har inte sprungit längre än 1.24 efter Lidingöloppet.
Den plötsliga och oplanerade färden från Tumba, söder om Stockholm, till Vällingby, på andra sidan av Stockholm medgav inte någon längre frukost.
– Jag åt som vanligt, lite havregryn och en rostad macka.
Gidewalls kom fram till Vällingby 20 minuter före start och det var fullt naturligt att Martin började lugnt den råkalla morgonen som satte skrämselhicka hos arrangörerna.
– Jag var nästan chockad när jag steg upp, berättar Vällingby Marathons nestor, Konrad Hernelind, det var fyra grader kallt, och isigt å eländigt när vi skulle snitsla banan.
Martti Mustonen från Rånäs tog täten med Gidewall i släptåg.
– Efter första fem kilometerna på 18.55 gick jag fram och drog, återger Martin.
Martti hängde med ungefär en mil till allt medan Martin långsamt ökade farten.
– Det gick fortare och fortare utan att jag behövde göra något, säger han.
– Martin gick bra. Jag fick släppa honom och hade 1.20 jämnt halvvägs. Sen fick jag kramp. Jag har åkt mycket skidor, men inte sprungit så mycket, förklarar Mustonen.
Gidewall fortsatte allena mot den bistert kyliga vinden på fyravarvsbanan som värmdes upp av solen mitt på dagen. Den lilla frukosten späddes inte på.
– Jag tog lite vatten vid 15 kilometer och fick lite av förcyklisten vid sista varvningen.
Sen kom väggen efter 37 kilometer. Martin undrade om han över huvud taget skulle kunna ta sig i mål, då ett halvt dextrosolpaket räddade dagen.
– Det var som att vrida upp ett gökur. Jag piggnade till ordentligt och fick fart på benn de två sista kilometerna.
Segertiden blev 2.38.52 och marginalen till tvåan, Daniel Nilsson, som passerade Mustonen efter tre mil, på över fem minuten.
Den obefintliga uppladdningen kanske ändå inte var av ondo för Gidewall, som även vann Vällingby Marathon före tre år sedan, samma år som det personliga rekordet 2.29.31 sattes i Florens.
– Nästan alla lopp som har gått bra har varit efter en kass uppladdning.Jag vill träna tätt inpå maran, blir stel annars. Jag springer dessutom bara bra på morgnarna och sent.
Då är det kanske dumt att sätta upp nästa mål?
– Ja, jag vet knappt när och vilka lopp det är som går, men nu är man i varje fall inkvalad till Stockholm Marathon!

Toppresultat Vällingby Marathon
Män
1) Martin Gidewall, Tumba, 2.38.52
2) Daniel Nilsson, Studenterna, 2 44 04
3) Martti Mustonen, Rånäs, 2.49.10
4) Torbjörn Hultkvist, Vällingby, 2.54.23
5) Robert Frykstedt, Bålsta, 2.55.59
Kvinnor
1) Kajsa Friström, Fredrikshof, 3.13.57
2) Agneta Jonsson, Skavsåret, 3.27.37

Vällingby Springstar, 10km
Män
1) Martin Vose, Studenterna, 34.37
2) Stefano Testi, Boo, 35.39
3) Mikael Karlsson, Mälarö, 38.04
Kvinnor
1) Ulrika Nilsson, Hässelby, 37.59