Felmeddelande

An exception has been thrown during the rendering of a template ("DateInterval::__construct(): Unknown or bad format ()") in "ContentSectionVideoTeaser.html.twig" at line 17.

Så har löparskorna utvecklats under 100 år

Handgjord spiksko i skinn 1910-20 tal

Det har hänt otroligt mycket inom utvecklingen av löparskor och dagens modeller går knappt att jämföra med de väldigt enkla skor som användes av löparna under OS 1912.
Löplabbets expert Tommie Nordh berättar om löparskons utveckling under de senaste hundra åren.

Skorna som användes av löparna i OS-maran var handgjorda och tillverkades i läder som var det material som fortsatte att användas även i spikskor under första halvan av 1900-talet. Enkla konstruktioner men med möjlighet till anpassning enligt dåtidens hantverkstradition.

– Löparskornas utveckling stod i princip stilla från åren 1900-1950. Det var först när fabrikstillverkningen kom igång under joggingboomen på 70-talet som utvecklingen av den moderna löparskon tog sin början, säger Tommie Nord, produktexpert på Löplabbet.

På 1970-talet kom utvecklingen igång ordentligt och man började använda sig av material som nylon i skotillverkningen. Under 70-talet började även skotillverkare att hyra in fotspecialister för att utforma nya modeller. Det ledde i sin tur till ett större intresse för hur vi människor springer och rör oss och hur fotens kontakt med underlaget fortplantar sig genom kroppen. Under denna period hamnade även plastmaterialet ethylene vinyl acetate (EVA) i fokus.

Under 1990-talet testade tillverkarna många olika innovationer för löparskor, som till exempel Puma Disc Blaze, som ersatte skosnöret, och Nike Shox dämpande sula med väldigt speciell design. I dag handlar det mindre om att uppfinna nya funktioner för löparskor och mer om att utveckla befintliga tekniker för att hitta en perfekt kombination av dämpning och stabilitet. Olika metoder och material som skum, silikon, luft, gel och kuddar används. Även alternativa skor, till exempel ”barfotaskor” som Fivefingers, har tagit plats vid sidan av de mer traditionella löparskorna.

– I framtiden kommer vi förmodligen att se en ännu större mångfald av skotyper för att passa olika kroppstyper, löparstilar och underlag. Vi räknar också med att många löpare kommer att låta specialsy sina skor, säger Tommie Nord.

Asics Kayano 18, testvinnare i Sveriges största skotest 2012. Dagens löparskor utvecklas i laboratorium av forskare och det finns numera löparskor för alla typer av löpare, löpsteg och underlag vilket ger ett enormt utbud av skor.
Nike Shox 1999 med stötdämpande element i hälen hämtade från motorsporten.
Kajsa Bergqvist använde denna spiksko/hoppsko från Nike under sin första del av karriären under 90-talet.
Puma Disc ersatte snörningen med ett vajersystem, något liknande det som Salomon använder i sina modeller.
Stefans Holms spiksko/hoppsko. Stefan Holm bar denna sko när han tog OS-guld i höjdhopp 2004.
Första damlöparskon som tillverkades gjordes av Brooks 1985. På plösen ser man siluetten av en springande kvinnokropp, och kartongen den låg i matchades i färg och mönster. Skons läst anpassades för första gången efter en kvinnofot och hur kvinnokroppen är utformad.
Peter Fredrikssons löparsko som han använde under Boston Marathon 1975 då han kom 8:a. Peter Fredriksson ligger på 11:e plats över Sveriges bästa marathonlöpare genom tiderna.
Bengt Nåjdes löparskor 1960-70 tal. Bengt Nåjde är en svensk före detta medel- och långdistanslöpare som tagit svenskt rekord på 5000 och 10 000 meter.
Valter Nyströms löparsko från 1950-talet. Valter Nyström tog svenskt rekord två gånger under 1952 och OS-sexa samma år. Han fick bragdguldet för de svenska rekorden som stod sig i 18 år. Han blev tvåa i världen efter välkände löparen och OS-medaljören Emil Zátopek, från dåvarande Tjeckoslovakien.
Handgjord spiksko i skinn 1910-20 tal.
Spikskon som Jim Thorpe tävlade i under OS 1912. Jim Thorpe var en av tidernas största idrottsmän och han vann OS-guld i 10-kamp i Stockholm. Han diskvalificerades senare på grund av regeln att idrottarna på den tiden var tvungna att vara amatörer. Han hade vid något tillfälle tagit emot en mycket liten ersättning för att spela en basebollmatch.

Mer om Jubileumsmarathon