Szalkai om att jogga, springa och träna

Anders Szalkai blir tränare på heltid. Vi passade på att ställa några snabba frågor till Marathon.se:s träningsexpert.

Vad är skillnaden mellan att jogga, springa och träna?
– Jogga för mig är lugn löpning som är avkopplande för både kropp och själ, samtidigt som det underhåller löparstatusen.
– En nivå upp från joggen kommer att springa. Precis som att jogga kan alla springa, skillnaden är för mig att arbetsinsatsen ökar jämfört med joggen. För mig blir samlingsnamnet på jogga och springa; löpning!
– Att träna innefattar för mig både jogga och springa, och därtill all annan fysiksk aktivitet som främjar träningsstatusen för individen.

Vilket är ditt roligaste träningsminne?
– Oj, det är supersvårt att plocka ut bara ett roligt träningsminne. Jag har supermånga roliga träningsminnen från olika perioder och miljöer i mitt löparliv.
– Om jag bara för välja ett pass, blir det ett intervallpass som jag körde innan London Marathon 1999. Fortfarande när jag träffar min intervallkompis som var med på passet, börjar vi prata om känslan som uppstod under passet. Det var inte mitt bästa och inte heller mitt tuffaste pass i karriären, och inga storslagna vyåer eller underbart klimat. Passet var klassiska 400 meters intervaller på en 180 meters rundbana i en kvav inomhushall! Konstigt egentligen att man kan välja ut just det passet, men det var en känsla som kom under passet som man önskade att man hade varje gång man körde intervaller. Det konstiga var att min intervallkompis hade samma känsla. Vi skulle springa 15 stycken 400-ingar med kort vila, och det började lite småsegt, men efter 2-3 intervaller började den "konstiga" känslan infinna sig att det gick lättare och lättare trots att vi sprang fortare och fortare. Efter 15 stycken, gick det inte att sluta utan känslan av att bli starkare fortsatte. Efter 25 stycken satte vi punkt, eftersom jag såg en risk i att fortsätta... Men de fe sista var mina snabbaste 400-ingar trots att jag alltså redan kört 20 stycken innan. Inget enskilt pass med bara 5x400 har jag haft samma fart som de sista fem i detta passet, och just känslan av att "när ska jag bli trött" var riktigt speciell.

Hur mycket löparnörd är du?
– Jag vet inte, jag tycker inte löpning är nördigt. Löpning är coolt och tufft. Visst skulle många utanför "löparsekten" säkert tycka jag är löparnörd, men det får man se som en komplimang!

Senaste lästa bok? ?
– Jag har tyvärr tappat min egna skönlitterära bokläsning. Just nu har jag lite högläsning ur Harry Potter, så "trean" är senast utlästa bok.
– Min avkoppling och avstressning är att gå ut och jogga, och i och med barnens ankomst i livet har jag inte riktigt ro att läsa. Somnar direkt, och behöver den lilla sömnen...och på resor blir det jobbläsning...

Senaste film?
– Såg faktiskt Alice i Underlandet i söndags med äldsta dottern. Annars är det precis som med bokläsningen att det inte blir så många "egenfilmer" på bio. Allt går ju "tråkigt" nog att se hemma, så man kommer inte iväg så ofta.

Förebilder inom löpningen?
– Jag har aldrig haft någon idol eller så, men givetvis har jag läst och kollat på vad många storlöpare både inom medel och långdistans tränat. Grete Waitz och Ingrid Kristiansson är två maratonlöpare jag tittade på vad, och hur dom tränat i sina karriärer.

Ditt roligaste löparminne?
– Vinsten i Stockholm Marathon 2001 är mitt i särklass roligaste löparminne. Inte mitt bästa eller tuffaste lopp, men känslan av att "äntligen" vinna Stockholm Marathon, som genom maratonkarriären verkligen var "mitt lopp", var riktigt stor. Fortfarande en stor känsla när jag tänker tillbaka på segern.

Mer om Snabbintervjun