Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

SOS Gutes egen löparhjälte

I två säsonger har Per-Erik ”Nypan” Nyström varit en av hjältarna som Kanal 5 följt i dokusåpan SOS Gute.
Tittarna har kunnat följa ”Nypan” och hans kollegors vardag på räddningstjänsten i Visby. Lite då och då har det framskymtat att förman Nyström gärna springer långt – under 2009 sprang han både Stockholm Marathon och Berlin Marathon.

Vad är hemma för dig?
– Jag har egentligen två hem, dels här i Gurpe i Kräklingbo på Gotland där jag och min familj bor. Sedan har jag min andra familj på Räddningstjänsten i Visby som jag lever ihop med när jag jobbar mina dygn.

Vilket är ditt drömlopp?

– Det skulle vara häftigt att springa New York Marathon förstås. Med Stockholm och Berlin Marathon avklarad så är nog loppet i New York nästa dröm. Samtidigt vill jag vara bra tränad för loppet, och det ligger inte helt rätt i säsongen om man ska göra en bra tid.

Vilket är ditt livs bästa tävling?

- Det är nog Stockholm Marathon 2009. Med de förutsättningar som var med 30 graders värme så är det mitt bästa lopp även om det inte var det snabbaste. Jag kände mig stark under hela loppet och hade en fantastisk upplevelse. Det var första gången jag sprang Stockholm Marathon. Vilken fantastisk känsla att springa på gatorna med all publik! Som löpare fick man en enastående service av alla funktionärer.

Vad gör du när du inte springer?

- Förutom familjen och jobbet på räddningstjänsten här på Gotland har jag ju lite hobbies och en egen liten firma som snickrar och bygger. Under vintern arbetar jag gärna i skogen. Det är bra träning för hela kroppen. Funktionell träning skulle man kunna säga. På sommaren blir jag mer en livsnjutare och åker gärna till någon strand med familj och vänner.

Hur ser din bästa löprunda ut?

– Egentligen skulle jag vilja svara allla de långpass som jag gör. Här ute på östra Gotland har vi en fantastisk miljö och upplevelsen blir så stark under långpassen. Så trots att det är de pass som jag upplever som jobbigast är det dem som jag helst minns. Det brukar bli olika rundor här ute men jag minns gärna också något långpass i Visby. Jag brukar bygga upp långpassen under säsongen från 30 till uppemot 40 km. Tuffa pass som kräver föreberedelse och planering.

Vad är det värsta som hänt dig som löpare?

–Två fotstukningar var tråkiga och onödiga. Båda gångerna fick jag göra uppehåll på 10-12 dagar. Typiskt nog har jag vrickat mig i slutet av långpass när jag varit trött och ouppmärksam.
– Sedan är det loppet som jag bröt för att jag fick kramp i magen. Inför lopp försöker jag att tänka på allt och förebereda mig på alla sätt. Det var otroligt jobbigt att råka ut för något som man inte hade räknat med.

Hur brukar du planera din löpträning?

– Jag lägger upp en grundträningsperiod under vintern som är ganska lång och med ganska lite löpning. Jag cyklar istället 3,5 mil till och från jobbet som grund men försöker lägga in ett intervallpass med löpning varje vecka. Cyklingen ger segheten för halvmaraton och maraton och jag tror att jag har rätt bra nytta av den.
– Under februari och mars så blir det fler löppass. När man kommer in i säsongen så blir det också långpass. Under våren försöker jag sedan att hotta upp mig med fler intervaller.

Vilka tre löpare skulle du vilja bjuda på middag? Och varför?

– Mustafa Mohamed verkar vara en otroligt ödmjuk härlig person. Han kan nog prata med motionslöpning fast han är elit. Chefredaktören för Runners World, Claes Runheim ,skulle jag gärna vilja diskutera med. Han verkar behöva lite mental träning och verkar så hård mot sig själv. En kille som vad jag läst i hans ledare går emot min egen träningsfilosofi.
- Vår egen gotländska stjärna Gabriella Samuelsson är en tjej som tänker mycket på kosten har jag förstått när vi tränat ihop några pass. Det skulle vara intressant att diskutera vad som ligger bakom hennes målmedvetenhet med både kosten och annat.

Vad skulle du bjuda på?

–Något klassiskt gotländskt: Helgrillat lamm, till det en potatisgratäng och någon god ölsort. Eller varför inte hembrygd gotlandsdricka. Och så saffranspannkaka till efterrätt.

Två ord som beskriver dig själv som löpare?

- Envis och målmedveten.

Vad är ditt mål med löpningen?

– Långsiktigt är det en del av träningen och att få en sjysst ålderdom. Det låter lite torrt. Men jag ser att de som har hållit på med något hela livet också oftare är piggare och undviker krämpor.
- I vardagen behöver jag också träningen för mitt jobb på räddningstjänsten
- Kortsiktigt är det att nå upp till mina tidsmål. Att klara maraton under tre timmar till exempel.

Mer om Snabbintervjun