Loppen som sätter spår

Börjat planera årets semester? För att undvika att bli besviken, kolla in maraton.se val av de sex mest hänförande loppen detta år och ta dig en riktig funderare om det kanske ändå inte kan vara värt att kombinera lite nytta med nöje…

Förena nytta med nöje bland vingårdarna i södra Frankrike
Vad: Médoc Maraton  - Maraton
När: 6 September 2008CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
Var: Medoc (Bordeaux), Frankrike
Läs mer: http://www.marathondumedoc.com/
Loppet där säkert 90 procent av deltagarna klär ut sig och där vätskestationerna har vin i glasen (nästan i alla fall – vatten och sportdryck gäller vid de vanliga stationerna). Tillfälle att prova ypperliga viner ges dock vid ett 20- tal olika slott och vingårdar där banan slingrar sig fram. Hela loppet genomsyras av en härlig karnevalstämning, och tidigare deltagarna har idel positiva erfarenheter av loppet.
Springtime Travels är resebyrån på hemmaplan som kan hjälpa till med anmälningar till detta fantastiska lopp som inte bör missas av någon. 

Spring med den störste
Vad: Great Ethiopian Run - 10K
När: 23 November 2008.
Var: Addis Ababa, Ethiopien
Läs mer: http://www.ethiopiarun.org/registration/default.aspx

Great Ethiopian Run är Afrikas största väglopp och körs genom centrala delarna av Addis Abeba. En av skaparna och naturligtvis det stora dragplåstret är hemmasonen Haile Gebrselassi. Enda egentliga kruxet är höjden, Etiopiens huvudstad är nämligen belägen 2400m över havet! Temperaturen sägs dock ligga runt behagliga 20-24 grader Celsius.
Det kanske låter lite väl lyxigt att resa hela vägen till Etiopen för att springa 10 kilometer, men i det här fallet tror jag helt klart att det är värt det! Kombinera med ett par veckors semester där du passar på att resa runt i landet, eller flyg över till Kenya och skriv in dig på Lornah Kiplagats training camp i Iten för ett par veckors härlig höghöjdsträning.

Låt musiken göra jobbet
Vad: Run to the beat - Halvmaraton
När: 5 Oktober 2008
Var: The O2 - Greenwich, London, Storbritannien
Läs mer: http://www.runtothebeat.co.uk/
Ett helt nytt lopp där musiken står i centrum. Man hävdar att man valt ut musik som vetenskapligt kommer att få dig att springa bättre. Musiken finns mer eller mindre runt hela banan då loppet körs ihop med en musikfestival. Tanken enligt skaparna är att ge loppet en karnevalstämning (tänk er Midnattsloppet x 10). 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 85 Spring i underskön natur
Vad: Swiss Alpine Marathon, 7 distanser mellan 78.5km – 11.3km
När: 26 Juli 2008
Var: Davos, Schweiz
Läs mer: http://www.209events.com/file/62.pdf
http://www.swissalpine.ch/cms/overview.phtml
Högt upp i alperna med start i den högt belägna byn Davos går detta lopp. Fantastisk natur men kanske inte alltid så lättlöpt på de många branta bergsstigarna. Den längsta distansen på 78.5km tillhör killar och tjejer i Rune Larsson kaliber. Höjdskillnaden på just den distansen är 2320m och risken att man får springa genom bland annat snö är stor! De som inte riktigt känner sig redo för en sådan utmaning har ett brett spektrum av distanser att välja mellan och det finns faktiskt en särskild walking-klass också. 
Även här kan resebyrån Springtime Travels hjälpa till med anmälningar och bokning av resa. De brukar varje år ha ett stort gäng som åker hit.

Testa uthålligheten i Sydafrikas tuffaste utmaning
Vad: Comrades Marathon, Ultramaraton, 86,7km
När: 15 Juni 2008
Var: Durban, Sydafrika
Läs mer: http://www.comrades.com

Världen äldsta och största ultramaraton som går mellan kuststaden Durban och Pietermaritzburg. Loppet startades 1921 i syfte att hedra sydafrikanska soldater som fått sätta livet till under första världskriget. Då startade 34 hårdnackade män, idag har loppet vuxit rejält och nu mer startar ca 13 000 löpare varje år. Vartannat år går starten i Durban (2008) vilket innebär att loppet blir extra tufft eftersom det blir ännu mer uppför än då man startar i Pietermaritzburg. Loppet är ökänt för sina ”Big five”- fem brutala backar som kan ta knäcken på den bäste. Vad tror du – sugen att anta utmaningen?!

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80 CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80 I skuggan av världens högsta berg
Vad: Himalaya 100 Mile Stage Race, Etapplopp med 5 etapper om 20-40 kilometer
När: 1-8 November 2008
Var: Mirik, Darjeeling, Indien
Läs mer: http://www.209events.com/file/63.pdf, http://www.himalayan.com/sr2.html

Tänk dig att springa i skuggan av 4 av världens 5 högsta bergstoppar, genom underskön natur och sagolika landskap – Himalaya 100 Mile Stage Race i ett nötskal!
Loppet går över 5 dagar och är uppdelat i överkomliga etapper om ca 20-40 kilometer. Höjden är dock inte att leka med och varierar någonstans mellan 2100m – 3900möh, beroende på etapp. Everest, Lhotse, Makalu and Kanchenjunga heter de minst sagt välkända topparna som man passerar (dock inte över…) under loppet gång.
Har man en hyfsad löparbakgrund och vet med sig att man kan klara av ett maraton har man definitivt här att göra. Det är ju inte farten utan snarare uthålligheten som blir avgörande vid ett sådant här lopp och trevligt nog finns ingen tidsbegränsning – man får hålla på så länge man vill på varje etapp.