AIMS garanterar kvalitet

Runt om i världen finns tusentals lopp att springa. Standarden på evenemangen kan skifta rätt mycket men genom organsisatinen AIMS finns en kvalitetskontroll. Det är numera en lång lista av arrangemang som finns med i AIMS kalender.
För den som vill åka på egen hand publicerar vi länkar till loppens hemsidor . Till några av de största loppen finns svenska researrangörer.

AIMS bildades i London 1982 som en sammanslutning av 28 stora maratonlopp (Stockholm Marathon fanns med från start). Förkortningen AIMS stod från början för Association of International Marahons men redan 1989 lade det årets AIMS-kongress till ”and distance races”.

Förbundet för maraton och landsvägslopp hade redan från början som mål att utbyta informaton mellan loppen, vara en länk till det Internationella friidrottsförbundet och att marknadsföra de AIMS-godkända loppen.

2009 räknar AIMS in 260 lopp i 85 länder. I stort sett alla större lopp av betydelse är medlemmar. Bland de svenska loppen finns Stockhom Marathon, GöteborgsVarvet och Stockholm Halvmarathon med som medlemmar.

Det är mycket tack vare organisatonen som det numera finns en världsstandard när det gäller att mäta långloppsbanor. Alla som lopp som finns med i AIMS-kalendern har mätts på samma sätt. (Man mäter med en kalibrerad cykel den genaste löpvägen och lägger till en promille som felmarginal).

Organisationen ordnar årligen kongresser eller symposier för tävlingsarrangörer för att utveckla långlöpningen.