Testloppet inför Comrades

Senast jag skrev här på bloggen var jag påväg till GöteborsVarvet. Det blev en kul och inspirerande visit i Göteborg med några intervjuer och där jag träffade många löpare!

Träffade bla Micke Ekvall (bild ovan) innan start (och efter, kort video här) och tyckte han gjorde ett riktigt bra lopp, men vet att det finns ännu mer. Hoppas han nu får klartecken för OS, för jag tappar gärna "titeln" som sveriges senaste manliga OS-löpare på maran till Micke. Det var 20 år sedan, 1996, nu så det är på tiden...


Så här såg det ut innan start, trångt och laddat! Konsterar att det var ett bra Varv. Grymt imponerad av segrarna. 59.35 och 1.08.01 på herr resp dam. Det är oerhört snabbt; några av dom bästa loppen på halvmarasträckan sett till alla halvmaror!

Kul också se att så många svenskar och svenskor sprang bra utifrån sig själva, både i SM klass och i motionsklass. Ingen nämnd och ingen glömd. 

Varvetdagen blev en hel vilodag för mig, men på söndagen gjorde jag mitt "klassiska testlopp", som jag brukar göra runt en vecka innan de lopp jag siktar mot. Jag räknar ner nu ner mot Comrades Marathon, och just i söndags var det en vecka kvar.
- och även om min test inte har så mycket med Ultralöpning att göra ville jag få in passet/testen....
 

Uppvärmning inför testlopp/5000 meter på bana med mina "farthållare" Daniel Norberg och Erik Emilsson.

Min test har hängt med under många år, och den har alltid varit över 5000 meter på bana. Då vet jag att det är just 5 km och inget annat. GPS och löpband ger inte den exakthet jag vill åt. Sen kan ju väder/vind skifta, men oftast har jag precis som denna gång haft hjälp av medlöpare för att få ett så harmoniskt "lopp" som möjligt.

Jag har alltid gjort testen för att få en liten indikation på vad min målbild gällande fart på MARAN kan vara, så nu inför Ultran säger den inte något alls egentligen, men det är ändå ett bra fartpass som jag gillar. Tanken är INTE att springa max, utan känslan efter ska alltid vara "jag kunde sprungit snabbare". Jag vill ha fin rytm i löpningen.

När jag var som bäst brukade testen hamna på 14.25 till 14.35 i tid (Dvs runt 2.53-2.55 min/km i snitt), så det ska sättas i perspektiv i att jag nu hade 17.10 (3.26 min/km)....det intessant med testen har varit att jag generellt brukat kunnat ta 5 km tiden och multiplicera med 9,2 och då få ett tidsmål att utgå från....
- så det innebär att jag i dagsläget skulle kunna fixa maran på runt 2.38, (17.10 x 9,2) och det tror jag stämmer ganska bra. Jag brukar utgå från samma test när jag sätter upp målbild på maran för andra som jag hjälper med träningen; men då utgår jag från 5000 meters tiden x 9,2 INNAN träningsperioden startar. För det ska ju mycket mer till än ett 5 km lopp för att fixa maran bra. Precis som inför ultra...långpass bland annat.....


Tester är dock inte allt, och man ska aldrig bli låst vid ett resultat och låta det påverka, det är det farliga med en test; att låta självförtroendet påverkas negativ om det inte går så bra som man vill.
- Det är bara ett bra pass, där löprytm och harmoni är i fokus och där ett eventuellt sämre resultat än vad man hoppats på inte ska påverka. Det finns alltid tillfällen att plocka fram mentalt där man sprungit klart bättre än vad man borde. Jag har gjort dåliga tester och sen  ändå sprungit riktigt bra på maran...

Hur som var jag nöjd med utfallet, jag är tyvärr inte bättre just nu....Även om jag nu tog det lite lugnare än jag gjorde på elittiden i "närheten till att ta ut mig" på denna test; för jag ville verkligen ha känslan att jag kan springa fortare efter passet.

Så nu vet jag att jag kan öppna Comrades i 3.26 min/km i tempo....jag skojar!! Då kan de bli tungt senare...

- Nej inför Comrades som kommer har jag ingen som helst aning om min status, men mer om det tar jag senare i veckan här.
Sista formslipningen och målbilden; hur sätter jag den?  Idag tisdag (5 dagar till loppet) kör jag sista fartpasset och dessutom lite light kolhydratömning... mer om det kommer HÄR PÅ BLOGGEN!

Avslutar med en bild från en test från förr; för ibland testade jag inför maran med kortare banlopp om det passade in.
Lite snabbare då än nu....