Ekvall klarade provet

Aldrig har den svenska eliten haft så mycket att springa för. Lördagens GöteborgsVarvet gällde SM, men var också den sista möjligheten att kvala in till EM i halvmaraton. För maratonsatsande Mikael Ekvall gällde att visa Sveriges Olympiska Kommitté att formen är god.
– Det tyckte jag att jag gjorde, säger Mikael Ekvall som med tiden 1.05.01 gjorde sitt snabbaste varv någonsin.
– En mycket stark löpare betygsätter SM-segaren Abraham Adhanom som endast hade elva sekunder upp på Ekvall i mål.

– Abraham stack med en gång, men så plockade vi på honom på slutet och jag försökte gå ikapp där då det var två tre- kilometer kvar för då började han att tappa ännu mer men jag han inte riktigt och sedan förlorade jag silvret också, det var lite synd, men jag gjorde allt jag kunde.

Abraham Adhanoms träningskompis från Eskilstuna Friidrott, Nasir Dawoud, var steget före Ekvall i mål på samma tid, 1.05.01.

Både Adhanom eller Dawoud har bott i Sverige i flera år och kan tävla i SM. Men de är inte svenska medborgare och kan heller inte representera Sverige i mästerskapssammanhang. De två hade varit en bra förstärkning till det svenska landslaget som ska tas ut till EM i halvmarathon som avgörs första veckan i juli vid friidrotts-EM i Amsterdam.

Förbundskapten Karin Torneklint och landslagsledaren Lorenzo Nesi har nu ett jobb framför sig att väga tidigare resutlat mot varandra när inga övriga svenska löpare klarade den i GöteborgsVarvet uppsatta kvalltiden. Fredrik Uhrbom , Spårvägen och Marcus Åberg, Hässelby, var närmast med 1.06.36 respektive 1.06.58. Kvaltgränsen var dock satt till 1.06.30. 

KRITERIER FÖR UTTAGNING TILL EM PÅ HALVMARATHON:
Deltagare: Varje nation får starta med högst 6 deltagare/lopp (3 bästa i mål räknas i lagtävlingen). Sveriges lag kommer att bestå av fem ordinarie samt en reserv på hemmaplan. Nytt för i år är att lagtävlingen är officiell EM-gren.

Kvalperiod: Kvalperiod 1: 1 oktober 2015 - 15 maj 2016.

Uttagningskriterier: För män 1:05:00 resp kvinnor  1:15:00 är direktkvalificerande och kommer få delta, om inte fler än fem klarat kvalgränsen. I dessa fall kommer förbundskaptenen avgöra vilka som får springa av dessa löpare. Resultat under 2016 kommer väga tyngre än resultat under 2015.

Uttagning: Kvalperiod 2 är Göteborgsvarvet/SM 21 maj. Där kommer laget att kompletteras enbart om plats finns kvar, med upp till fem löpare/lag. Rak uttagning kommer gälla, först i mål tar platserna som finns kvar i laget. Dock krävs tider under 1:06:30 respektive 1:16:30.

Maratonlopp kan vara kvalificerande om förbundskapten anser att loppet som genomförts skulle kunna godkännas efter IAAF:s kriterier för halvmaraton. Förbundskapten kan även i undantagsfall ta ut annan om uppvisad form i annat lopp indikerar att kvaltiden skulle kunna anses klarad.

Förbundskapten är ansvarig för uttagningarna.

Slutlig uttagning: 24 maj

Mer om GöteborgsVarvet 2016