Sverige mot världen i GöteborgsVarvet

Stjärnor i GöteborgsVarvet 2016: Worknesh Degefa, Isabellah Andersson, Mikael Ekvall och Abel Kirui.

Båda svenska rekordhållarna Isabellah Andersson och Mikael Ekvall är klara för GöteborgsVarvet. Världens största halvmara kryddas i år med SM. Frågan är dock hur de svenska stjärnorna står sig mot världsstjärnor som Etiopiens Worknesh Degefa och Kenyas Abel Kirui.

Elitfältet inför GöteborgsVarvet 21 maj 2016 börjar ta form, och ett startfält av världsklass är ett uttryck som lämpar sig väl för att beskriva startfältet! Framförallt är startfältet på damsidan oerhört vasst.

Den tvåfaldiga Varvetmästarinnan Worknesh Degefa är tillbaka för att försöka ta en trippel. Ifjol sänkte hon banrekordet med nästan minuten till 68.13 och tidigare i år har hon sprungit halvmaran på 66.14, vilket placerar henne som fyra på årets världsstatistik.

Största favorit i loppet får ändå årets världsetta Viola Jepchumba räknas som. Hon gjorde ett sensationellt lopp i Prag tidigare i våras och låg länge under världsrekordet. Efter 30.29 på första 10 km kom hon i mål på 65.51, en av de bästa tiderna någonsin. Degefa och Jepchumba utmanas bland annat av Angela Tanui (67.16) och Pascalia Kipkoech (67.17) så banrekordet i Varvet är minst sagt hotat. Och det är också högst troligt att ”superbonusen” på 10 000 euro för första kvinnliga löpare under 68 minuter får betalas ut.

På herrsidan finns också flera mycket starka löpare klara för start. Abel Kirui är den tyngst meriterade löpare som ställt sig på Varvets startlinje. Han är dubbel VM-segrare (2009 och 2011) på maraton och silvermedaljör vid OS i London. Han är nu tillbaks efter skada och gjorde 2.08 på maraton i sin comeback. Huvudfavorit är fjolårssegraren Richard Mengich som vann Berlins halvmara i utklassningsstil för ett tag sedan och noterade 59.58 i ruggigt väder. Andra toppnamn är Geoffrey Yegon som vann Venloop, Holland på 59.44 i mars månad, samt Leonard Langat som ligger fyra i världen 2016 med 59.18.

Den blott 17-årige etiopiern Abayneh Tsehay är en verklig outsider. Han vann sin första internationella halvmara i början av mars på 61.43. De östafrikanska löparna är favoriter i loppet som så många gånger förr, och de utmanas bland annat av elitlöpare från Japan och Kina.

I år gäller GöteborgsVarvet också Svenskt mästerskap i halvmaraton. Förhandsfavoriter är de svenska rekordhållarna på distansen, Isabellah Andersson och Mikael Ekvall. Varvet gäller också som slutlig uttagning inför EM i halvmaraton i sommar där Sverige kommer att ställa upp med lag, bestående av fem löpare.

Mer om GöteborgsVarvet 2016