Ny chans få legal startplats till Varvet

På Tradera säljs startplateer till GöteborgsVarvet med arrangörernas goda minne. Förutom försäljningspriset tillkommer för köparen 250 kronor i registreringsavgift hos GöteborgsVarvet.

Fram till på lördag kan du fortfarande köpa en startplats till GöteborgsVarvet. Arrangörerna har i år tagit initiativ för att stoppa svartabörsen-handel med nummerlappar. För 250 kronor får man registrera om startbevis som man köpt i andra hand.

– Det är första gången, lite på försök som vi gör detta. Vi har ett samarbete med Tradera som bjuder säljarna på sin provision, säger Mattias Grahn på GöteborgsVarvet. Fram till 30 april har GöteborgsVarvet öppet för omregistrering. 

Den som säljer sin startplats överlåter sin startplats till köparen genom att anmäla försäljningen på sin sida hos GöteborgsVarvet. Säljaren får en kod som hen sedan skickar till köparen. Köparen kan med koden anmäla sig för 250 kronor.

På Tradera finns drygt 200 startbevis till försäljning. Även utbudet på Blocket är stort och startplatser säljs även på andra sidor på Internet. 

Liksom andra arrangörer är GöteborgsVarvet noga med att påpaka att det inte är tillåtet att överlåta en startplats till annan eller låta annan springa i sitt ställe, utan att erlägga avgiften och anmäla överlåtelsen av din startplats via hemsidan.

Svartabörshandeln med startplatser är ett gissel för arrangörer. Herrar som springer i damklass, 35-åringar som springer med en veterans nummerlapp vinner åldersklassen är exempel på direkta problem. Försäkringsfrågor och olyckshändelser i samband med loppet är andra saker som det kan bli problem med.

Varning för bedragare

Redan i höstas testade Lidingöloppet samma modell som den GöteborgsVarvet använder. En av anledningarna var att flera personer blivit lurade av bedragare som sålt nummerlappar via forum och andra platser på Internet som tvärt emot arrangörers uttryckliga förbud ändå har som idé att förmedla nummerlappar. Genom att samarbeta med Tradera fick man en plattform för mer säker förmedling av startbevis.

Mer om GöteborgsVarvet 2016