Dubbla banrekord i GöteborgsVarvet

Förste mannen under timmen i GöteborgsVarvet: Richard Mengich.

Kenyanen Richard Mengich krossade banrekordet när han på lördagen blev den förste mannen att springa GöteborgsVarvet under timmen.
– Jag såg vid fem kilometer att farten var rätt och vid tio kilometer så tittade jag igen på klockan och förstod att det skulle gå, säger kenyanen som försvarade sin seger från förra året och kunde casha hem totalt 16000 Euro för seger och superbonusen för tiden under timmen.
Även i damklassen blev det banrekord men Violah Chepchumba missade med två sekunder den superbonus på 10000 Euro som en tid under 1.08 gett. Nu vann Chepchumba på på 1.08.01.

15 grader och mulet väder är perfekt väder för löpning. Det gäller såväl de närmare drygt 45000 motionärerna som startade under lördagen såväl som för eliten.
Richard Mengich håller med:

– Jag förstod att idag fanns chansen att sprnga under timmen så jag ville sätta fart direkt från början och satsa för att springa så bra som möjligt, jag kände tidigt att kroppen kändes bra så det var bara att löpa på.

Vid första mellantiden på fem kilometer var det redan mycket som pekade på att det skulle bli rekord. Mengich hade avverkat den första sträckan nästan minuten snabbare än van han gjorde i 2015 års segerlopp. 

Det höga tempot fortsatte och konkurrenterna hade svårt att svara upp mot Mengich imponerande fart. Jag såg att mina motståndare tappade och att jag kände mig stark.

– Vid 10 kilometer tittade jag på klockan och kände att jag kunde öka lite till. Men landsmannen Geoffrey Yegon gav hängde på. Men efter stigningen uppför Götaälvbron tog hårt och vid 15 kilometer tvingades även han att släppa.

Den nya rekordtiden, 59.35, var nästan minuten snabbare än landsmannen Victor Kipchirchirs tidigare rekordtid från 2012 på 1.00.25.

Geoffrey Yegon var 37 sekunder efter Mengich i mål. Även hans tid 1.00.12 var bättre än det tidigare rekordet.

Alla resultat från GötebrogsVarvet

Viola Chepchumba tog banrekordet, men var endast två sekunder från att ta hem även den superbonus på 10000 euro som arrangören satt upp för första dam under 1.08.

Banrekord men missad superbonus

Violah Chepchumba log och sade att hon var nöjd efter att ha satt nytt banrekord med 1.08.01. Men hon missade superbonusen som arrangören satt upp med två sekunder.
– Det var ett bra lopp, det var nära. Men jag kan inte vara för besviken, sade Violah Chepchumba  i mål.
Utgångsfarten var det dock inget fel på. Eller så var det kanske ändå lite för tufft med 31.04 på första milen. Men Chepchumba har världsårsbästa på distansen 1.05.51, och har haft ett fantastiskt år som hon började med att vinna de kenyanska terrängmästerskapen.

– Men banan här i Göteborg är backig och inte så snabb som de snabbaste banorna, sade 22-åringen som ändå kände till banan efter att ha blivit femma 2015.

I de segar motluten, först Götaälvbron, sedan Avenyn upp mot Götaplatsen började Chepchumba tappa farten och sista fem kliometerna blev riktigt jobbiga. Men då hade kenyanskan redan knäckt förföljaren etiopiskan Worknesh Degefa som nästan hade häng hela första milen. Degefa hade 1.08.54 i mål.

Chepchumbas mellantider:
5km 15:36
10km    31:04    (15:28)
15km    47:22    (16:18)   
20km    1:04:25 (17:03)
 

Mer om GöteborgsVarvet 2016