Göteborg till domstol för att skydda Varvet

Inget annat lopp ska kunna använda "varvet" i sitt namn. Göteborgs friidrottsförbund som äger rättigheterna till GöteborgsVarvet arbetar hårt för att skydda sitt varumärke.
Nu drar man insamlingsloppet Slussvarvet i Trollhättan till domstol.

I tre år har Slussvarvet arrangerats i Trollhättan av Mattias Hilmersson och Anders Hansson, för att samla in pengar till Cancerfonden.
– Då hörde Göteborgs friidrottsförbund av sig och menade att vårt namn kunde förväxlas med Göteborgsvarvet, berättar Mattias Hilmersson för TTELA.
Förbundets motivering är att det kan finnas en kommersiell förväxling med Göteborgsvarvet.
– Vi höll inte med. Därför prövade vi namnet hos Patent- och registreringsverket, och fick rätt, säger Hilmersson.
Det är ändelsen "varvet" som Göteborgs friidrottsförbund menar är skyddad. Och trots att Slussvarvet fick rätt hos PRV, är ärendet överklagat till Patentbesvärsrätten, PBR.
Inom ett par veckor ska ett besked komma från PBR och tvisten till slut få en lösning.

– Det känns lite småsint, alltihop. Vi hade runt 400 deltagare i senaste loppet och vi har inte ens tidtagning. Göteborgsvarvet är ett stort, och bra, arrangemang. De behöver inte jaga oss, tycker Mattias Hilmersson.

Bo Edsberger, Göteborgsvarvets general, menar att det är lätt att förväxla de båda varven.
– Det kan finnas en förväxlingsrisk. I folkmun kallas vi för "varvet" och har sedan flera år fått namnet skyddat av PRV, säger han.

Edsberger säger också att det är viktigt att värna om varumärket. Göteborgsvarvet har, förutom huvudtävlingen, flera mindre tävlingar och också lopp som går från norr till söder.
– Göteborgsvarvet är något som drivs av en ideell förening. Slussvarvet drivs av företagare, säger Bo Edsberger.
Känns det inte märkligt att ni ser en förväxlingsrisk med ett så litet lopp som Slussvarvet?
– Nej, det tycker jag inte. Vårt varumärke är väl inarbetat. Och vi har fört en dialog med dem, säger Edsberger och konstaterar:
– Vi är överens om att vi inte är överens.

Vikenvarvet ställer in
Även Vikenvarvet i Helsingborg har fått påstötningar från GöteborgsVarvet om sitt namnval:
Bo Edsberger poängterar att man inte varit ute efter att stoppa Vikenvarvet. Arrangören Carin Jönsson har dock meddelat att hon ställer in sitt lopp 2016.
– Vi har påtalat att vi har rätt till namnet varvet och inlett en dialog, säger Edsberger till HD.se. Vi vill gärna samarbeta. Vi erbjöd henne hjälp med arrangemangskostnader, men hon hörde aldrig av sig.

Carin Jönsson säger att de hade mejlkontakt sommaren 2015.
– De erbjöd oss muggar och nummerlappar, men det hjälper inte oss. Vi har lagt ner mycket pengar på att ta fram en logga och reklammaterial. Första året slukades hela vinsten av det, nu måste vi börja om från början igen.
– Vi måste ta en paus och tänka igenom hur vi ska göra, säger Carin Jönsson.

Slussvarvet och Vikenvarvet är inte de första loppen som får påstötningar från GöteborgsVarvet om sina namnval. Med Å-varvet i Eskilstuna gjorde man en överenskommelse och startade samarbete men loppet namnändrades till Å-loppet.

Problemet i namnfrågan för GöteborgsVarvet är att det är svårt att hävda att man var först att använda ordet varvet i sitt namn. GöteborgsVarvet startades 1980, men redan 1962 så startade Upsala IF sitt lopp GranebergsVarvet. Även Granebergsvarvet fick påstötningar om namnintrånget när loppet arrangerades. Numera ligger Granebergsvarvet i malpåse medan klubben arrangerar GöteborgsVarvets seedingslopp i Uppsala.

Mer om GöteborgsVarvet 2016