Svensk doldis har chans på EM i Varvet

Emma Nordling klarade 2015 i GöteborgsVarvet den kvaltid som i år gäller för en EM-plats. En tid under 1.16.30 och att vara en av de fem bästa svenskorna är det som gäller för att vara aktuell för en EM-plats.

För två år sedan slog klubblösa ”motionären” Emma Nordling, numera tävlande för Enhörna, igenom i Göteborgsvarvet när hon blev bästa svenska med sin sjunde plats på tiden 1.17.37. En tid som hon 2015 förbättrade till 1.16.26. Med en lika snabb tid har den svenska doldisen som aldrig sprungit i landslaget chans att kvala in till EM på halvmaraton i sommar.

I år det mycket som står på spel för de svenska elitlöparna i GöteborgsVarvet. Dels springar man om SM-medaljer och dessutom är loppet sista uttagningslopp  till sommarens friidrotts-EM i Amsterdam. Kriteriet för att kvala in till EM via Varvet är att på kvinnliga sidan springa snabbare än 1.16.30 och inte ha fler svenskor framför sig än att man tar en av platserna i laget. Emma vet alltså hur det känns att springa under kvaltiden just i Varvet och marathon.se fick en pratstund med Emma dagen innan loppet.

Hur är känslan 0ch formen med knappt ett dygn kvar till starten i 2016 års Varvet?
– Det är en bra känsla. Det är ett riktigt kul lopp, och det ser ut att bli bra löpväder så jag ser fram mot att springa. Formen är nog bra, men jag har haft lite problem med en sätesmuskel så jag har inte kunnat träna riktigt som jag velat, men jag hoppas och tror att det ska fungera bra på loppet. Skavanken kom i slutet av mars, men jag har fått behandling hos en naprapat så det är ok nu och jag har ändå kunnat träna på.

Om man jämför formen nu jämfört med ifjol då du hade 1.16.26, hur är din status då?
– Jag vet inte riktigt om jag är bättre nu och kan springa fortare i år, men det är målet i alla fall, att förbättra min tid från ifjol.

I årets Varvet står både SM titlar på spel och loppet är även kval till EM på halvmaraton, har du några tankar kring SM och EM-kval?
– Nej det har jag inte, jag tävlar mest mot mig själv. Så det är inget jag tänker på inför loppet, utan mitt mål är att försöka förbättra mina egna tider.

Men om du når ditt mål med en bättre tid än ifjol kommer det med största sannolikhet innebära att du kvar in till EM. Skulle du då ställa upp på en EM-satsning?
– Ja, det är klart att det låter lockande om det nu verkligen skulle bli så. Det vore kul, men först ska man ju springa loppet och göra tiden vilket jag vet blir tufft.

Om vi ser till loppet, vad tycker du om Varvet gällande banprofil och lopp?
– Jag tycker det är en väldigt rolig och utmanande bana. Jag trivs när det är kuperat och sen är det ett lopp där man får mycket pepp från publiken.

Du springer ju väldigt fort om man ser till majoriteten av Varvet-löparna, vad är ditt tips till löparna som vill springa snabbt i Varvet?
– Jag vet inte om jag har några såna där supertips, men det är väl som vanligt att inte gå på för hårt i början. Anpassa starten så den blir lugn, så man har nytta av sina sparade krafter under sista delen av loppet. Det går att springa in tid på den delen av loppet istället för i början.

 

Jag tycker att man kan få mycket energi från publiken som brukar vara stor och engagerad i Varvet. Så här har man en extra resurs att ta hjälp av när man blir trött.
Emma Nordling

Har du några knep att ta till när man blir trött?
– Jag tycker att man kan få mycket energi från publiken som brukar vara stor och engagerad i Varvet. Så här har man en extra resurs att ta hjälp av när man blir trött.

Om vi ser till ditt upplägg, där du vill förbättra din tid. Utgår du då från att hålla en viss fart per kilometer eller kör du på känsla?
– Jag går mest på känsla. Det är enklast för mig att utgå från hur kroppen känns. Så jag springer inte mot någon klocka eller snittfart.

Även om du nu inte riktigt kunnat träna fullt ut innan årets lopp, vill jag ändå ta en träningsfråga. Vad har ditt nyckelpass varit inför Varvet?
– Ja det pass som jag tycker gett mest är de pass jag kört på 16-17 km i bra fart. Jag har en runda runt Årstaviken (Stockholm) som är relativt kuperad. Så det blir fartskiftningar av backarna med tanken är halvtuff fart jämn fart hela vägen. Det är nog mitt viktigaste pass inför halvmaran.

Marathon.se tackar för intervjun och hoppas känslan i farten tar Emma under EM gränsen.

Läs mer: 

Mellantider för Emma i 2015 års 1.16.26-lopp:

5 km: 18:16 (senaste 5 km på 18:15, snitt 3:40 min/km)

10 km: 35:51  (senaste 5 km på 17:36, snitt 3:32  min/km)

15 km: 3:47  (senaste 5 km på 17:55, snitt 3:36  min/km)

20 km: 1:12:24 (senaste 5 km på 18:37, snitt 3:44 min/km)

Mål: 1:16:26 

Mer om GöteborgsVarvet 2016