Amatören Emma bästa svenska i Varvet

Visst var det imponerande när etiopiskan Worknesh Degefa dammade hem segern i Göteborgsvarvet på 1.10.12. Men vad ska man säga när en svensk motionär endast är sju minuter efter i mål.
– Jag är nöjd, jag slog mitt personbästa, säger Emma Nordling som var bästa svenska i Göteborgsvarvet med tiden 1.17.37.

En tid som är årets femte bästa svenska tid, och med fem minuter förbättrat personbästa.
– Jag tränar bara på fritiden men målet är att förbättra mig, säger Emma Nordling.

Den svenska eliten saknades nästan helt i GöteborgsVarvet. Uppenbarligen är det något som gör att svenska löpare inte väljer att delta i världens största halvmaratonlopp. Nu var Mustafa Mohamed speaker. Färske svenske rekordhållaren på halvmaraton, Mikael Ekwall, stod på mässan och sålde kosttillskott. De åtta redan utttagna maratonlöparna till EM valde att träna själva istället för att åka till Göteborg.

Men stockholmstjejen Emma Nordling gillar GöeborgsVarvet.
I sin tredje start förbättrade var hon helt plötsligt bland de bästa svenskorna. Efter Slottskogen inledande kilometer var det bara Malmö AI:s Nora Falaki som var före.

Efter fem kilometer, i den sugande stigningen upp på Älvsborgsbron, arbetade sig Emma ifatt
Nora Falaki. Medan Nora tappade höll Emma farten.
Femkilometers-passseringarna på 18.21 - 17.58 - 18.28 - 18.:50 gav till slut 1.17.37 i mål. Nora tröttnade rejält men klarade med sju sekunders marginal att bli näst bästa svenska (1.19.17) före Annelie Johansson, IK Ymer.
Emma Nordling var lika glad som förvånad att bli bäste svenska:

– Jag vill bara se hur snabbt jag kan springa.

Siktade på 3.30 - i mål på 2.51 i maran
29-åriga Emma har alltid idrottat och tränat, spelade fotboll som ungdom, men det här med löpning blev lite mer seriöst när hon bestämde sig för att springa ASICS Stockholm Marathon 2013.
Målet var att klara maratonloppet på 3.30. Men hon var orolig för att inte hennes knä skulle klara 42 kilometer enbart på asfalt. Så ett annat må var att ta sig runt utan att gå.
De sista tre månaderna hoppade hon in i 3.30-programmet för ASICS Stockholm Marathon och varierade löptränigen med styrka.
Hur det gick?
Emma blev sexa totalt på 2.51.06 efter att ha ökat under andra halvan av loppet.

Trots framgångarna tävlar inte Emma för någon friidrottsklubb. Det innebär att hon inte fick någon placering i SM förra året trots att hon var fjärde svenska i mål i ASICS Stockholm Marathon. Inga prispengar kan heller betalas ut till en klubblös löpare.

Mer om GöteborgsVarvet 2014