Drick! - värmen kommer till Göteborg

Sol och drygt 20 grader på eftermiddagen. Det blir fint väder på GöteborgsVarvs-dagen! säger SMHI.
- Drick, säger tävlingsläkaren Claes Mangelius.
- Även en om man inte brukar dricka under kortare träningsrundor måste man dricka under ett längre lopp som GöteborgsVarvet, speciellt om det är varmt.

Drick lagom mycket. Speciellt om det blir varmt. Det är rådet till löparna inför lördagens GöteborgsVarv.
- Om man dricker för lite löper man risk att bli uttorkad. I lindrigare fall minskas prestationsförmågan men i allvarligare fall kan det medföra överhettning med chocksymtom, säger Claes Mangelus.

Den som är van att dricka vanligt vatten kan lugnt fortsätta med det. Sportdrycker innehåller socker, som ger extra energi, och salt. Det gör att man tillgodogör sig vätska snabbare och bättre. Är det varmt ute minskar sportdryck också saltförlusten något. Men magen kan reagera om man inte är van att dricka sockerhaltiga drycker under långlopp.

– Ett bra tips är att äta något salt, till exempel salta pinnar, samt att dricka 1-2 muggar vatten eller sportdryck ett par timmar innan loppet. Fram till start kan man sedan dricka ytterligare 1-2 muggar vatten, mer om det är varmt ute. Följ din törst, det brukar vara lagom att dricka en mugg vatten eller sportdryck var 15-20 minut under loppet, framför allt om det är varmt. Ta gärna med salta snacks eller några små portionspaket salt. Ta dessa vid sista fjärdedelen av loppet om du svettas mycket. Och försök inte att ”dricka ikapp” efter loppet, förklarar Claes Mangelus.

Mer om GöteborgsVarvet 2014