Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Cykelambulanser i GöteborgsVarvet

Gunilla Edholm och Jane Smith från HLR-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De är två av sex stycken HLR-instruktörer som kommer att bemanna cykelambulanserna under Göteborgsvarvet 2014.

Sex stycken ”cykelambulanser” kommer att vara redo med första hjälpen till de som blir sjuka, skadar sig eller går ut lite för hårt. Det är Sahlgrenska sjukhuset som utrustar personal på ett annorlunda sätt inför GöteborgsVarvet. I minne finns kaoset 2010 och förra årets värmelopp.

Sjukvården i Göteborg har rustat upp varje år sedan kaoset 2010 då sjukhusen var överfulla och ambulanserna inte räckte till. En påminnelse fick man igen 2013 då det var det riktig högsommarvärme under Göteborgsvarvet och det ledde till att fler än vanligt blev sjuka och skadades under loppet.
För att öka tillgången på sjukvårdspersonal till årets tävling satsar man därför på sex stycken ”cykelambulanser” som bemannas av sjukvårdspersonal från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Den största nyttan blir att de ökar tillgängligheten på sjukvårdspersonal längs med tävlingsbanan. Det finns alltid någon i närheten som kan hjärt- och lungräddning och hjärtstartare är aldrig långt borta ifall någon deltagare skulle drabbas av hjärtstopp, säger Gunilla Edholm, instruktör på HLR-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Utökar den livräddande vårdkedjan”

”Cykelambulanserna” kommer att vara utplacerade på olika sträckor av tävlingsbanan för att snabbt kunna nå fram till deltagare som behöver hjälp. De som bemannar cyklarna kommer att ha direktkontakt med sjukvårdsstaben som tar emot larmen och prioriterar ambulansuppdragen. Det blir dock inga traditionella ambulansuppdrag utan fokus ligger på hjärt- och lungräddning med hjärtstartare, första hjälpen och att hjälpa till med lindrigare skador, säger Gunilla Edholm.
– Vi kommer ha lite sjukvårdsmaterial med oss, men i första hand finns vi på plats för att hjälpa sjuka och skadade tills att ambulansen är på plats. Vi ser det som att vi utökar den livräddande vårdkedjan. Vår stora fördel är att vi inte har några andra uppdrag samtidigt som varvet pågår, till skillnad från den vanliga ambulansen.

Det kommer även att vara förstärkt beredskap på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att vid behov kunna ta emot stora antal skadade eller sjuka deltagare. Göteborgsvarvet ordnar samtidigt ett extra sjukvårdstält med sjukvårdspersonal i Bältesspännarparken, utöver det som alltid finns i målområdet på Slottsskogsvallen.

Vanligaste skadorna och besvären under Göteborgsvarvet:
• Löparkollaps till följd av utmattning och/eller vätskebrist
• Sårskador
• Stukning av fot
• Skavsår
• Vätskebrist

Mer om GöteborgsVarvet 2014