Nye Ghebreselassie vann varvet

Rekordsnabb öppning och seger i GöteborgsVarvet. Storpubliken kring GöteborgsVarvet fick se en uppvisning av en blivande världsstjärna. 18-årige eritreanen Ghirmay Ghebreslassie manövrerade ut de kenyanska och etiopiska löparna och vann på 1.00.36.

Sol och fina förutsättningar fick Göteborgsvarvets tätklunga att sätta av i en fenomenal fart. Efter fem kilometer klockades tätklungan på 14.05 och milen sprang man på 28.07, periodvis hela 40 sekunder under rekordfarten på halvmaran.

Hela tiden långt fram i tätklungan hade Ghirmay Ghebreslassie koll på konkurrenterna. Lite ryckigt och några försök från kenyanerna Victor Kipchirchir, Milton Rotich och Richard Mengich att öka farten för att hänga av den unga eritreanen.
– De försökte på allvar vid 10 kilometer men jag har tränat på det här hemma i Asmara med Kidane Tadesse (OS-finalist på 5000 och 10000 meter 2008). Vi har kört sådana här fartlekspass på 15-17 kilometer, så jag var föreberedd, berättar Ghirmay Ghebreslassie.

– Jag är så glad att sätta banrekord och är nöjd med tiden, det här är en ganska tuff bana och inte flack som VM-banan i Köpenhamn och andra rekordbanor, sade Ghirmay Ghebreslassie.
Trodde alla då i alla fall.
Men det skulle visa sig att eritrianen missat rekordet, efter ett tidtagningsfel. Alla elitlöpare fick ett påslag med 14 sekunder efter målgång.
– Jag har ingen exakt förklaring. Det var ett tekniskt fel, och berodde på klockan i starten i elitgruppen. Alla övriga får riktiga tider. Vi har manuella backup-tider och när vi kollade dem insåg vi att de inte stämde överens, säger Per Crona, ansvarig för elitlöparna, till TT.

Ghebreselassie var redan förra året trea i Varvet. I det eritreanska passet står det att han är född i november 1995. Redan som 16-åring sprang han 10000 meter på 28.33. I mars var han sjua på VM i halvmaran med tiden 1.00.09.

Worknesh Degefa från Etiopien gick i mål först på damsidan på tiden 01.10.12 – dryga minuten ifrån Joyce Chepkiruis segertid från 2011.
Bästa svenska i mål var Emma Nordling med tiden 1.17.37.

Mer om GöteborgsVarvet 2014