Tjejerna ser till att Varvet slår rekord

Nytt deltagarrekord i år igen för Världens största halvmaratonlopp. 64 288 anmälda är den officiella siffran för loppet lördag 17 maj.

64 288 anmälda. Så lyder det nya rekordet för GöteborgsVarvet, världens största halvmaraton. Det är antalet tjejer som ökar i loppet.
– Trenden finns i hela världen. Om några år kommer det att var lika många tjejer som killar som springer. Kanske redan om fem år, gissar Varvsgeneralen Bo Edsberger.

1992 var det 4 500 tjejer som sprang, i år är det 23 000. Tusen fler än i fjol och i andel utgör nu tjejerna 35,8 procent av löparna. För andra året är tjejerna i majoritet i åldersgruppen 21-25-åringar.

Vår Ruset i Göteborg har sedan många år varit ett lopp som samlat tiotusentals deltagare, I Midnattsloppet Göteborg har de senaste åren andelen kvinnor varit 50/50.

Kvinnor och män, tjejer och killar – alla är löpare:
– Vårt mål är att motivera så många som möjligt att träna under hela året och att öka antalet löpare som kommer i mål. Det är fantastiskt att så många människor tränar för att springa GöteborgsVarvet, säger Bo Edsberger.

GöteborgsVarvet är mer än lördagens halvmaratonlopp: Stafettvarvet på onsdag, Stavvarvet på torsdag, Specialvarvet på fredag, Mellanvarvet, Lilla Varvet och Minivarvet på söndag.

- Det är ett otroligt intresse. Sammanlagt under veckan i år räknar vi med över 83 000 deltagare. Till 2021 siktar vi på 120 000 deltagare under året, säger Bo Edsberger och räknar då in löparna i alla arrangemang GöteborgsVarvet står för.

Mer om GöteborgsVarvet 2014