87:e Dagbladsstafetten: MAI och Tureberg i topp

Malmö vann damklassen och Tureberg herrklassen när den 87:e Dagbladsstafetten avgjordes i härligt vårväder i Stockholm.

Det blev en fullt godkänd nypremiär för Sveriges äldsta gatustafett som nu flyttats tillbaka till Stockholms Stadion. Flera av åskådarna vid målet och längst banan var gamla Dagbladslöparen som uppskattade att tävlingen trots allt lever vidare.
För deltagarna är Dagbladsstafetten numer en trevlig vårtävling, inte samma allvarliga drabbning som för 10, 20 eller 30 år sedan då stafetten var en av årets viktigaste svenska friidrottstävlingar - ett inofficiellt lag-SM i medeldistanslöpning.
På lördagen hade flera av seniorlagen reservbetonade uppställningar. Hässelby, som vann damklassen i Holmenkollstafetten förra helgen, kom inte ens till start.
Det såg ut som om även Hammarby - trea i herrklassen i Holmenkollen - skulle utebli. Detta var dock för mycket för Dagbladsentusiasten Willy Berggren som på en kvart rafsade ihop ett lag till seniorklasssen när han märkte att Hammarbys ordinarie löpare inte fanns på plats.
Willy beordrade gubbarna i veteranlaget som just avverkat sin tävling att springa igen och skrapade sedan ihop ytterligare fyra löpare bland åskådarna.
Lagen kämpade väl och kom på en meriterande åttonde plats bland åtta deltagande lag i herrklassen.
Tureberg saknade landslagsmannen Fredrik Kjellberg men hade i övrigt ordinarie lag. Det räckte till en klar seger i herrklassen före Rånäs som gjorde ett överraskande starkt lopp. Förra helgen tvingades Rånäs herrar dra sig ur Holmenkollstafetten när ett par löpare blev sjuka. Nu gav klubben Tureberg en match under drygt halva Dagbladsstafetten.
Det var först på den åttonde spräckan som Daniel Czarnecki kunde föra upp Tureberg till ledningen. Försprånget utökades sedan på banans tredje och sista varv. Efter 12 sträckor och totalt 8 600 meter var skillnaden mellan Tureberg och Rånäs 22 sekunder.

I damklassen - där det handlar om åtta sträckor på totalt 5 500 meter - ledde Spårvägen i början, men Malmö hade ett jämnare lag och vann klart.
Malin Ewerlöf gjorde sin första utomhustävling för säsongen när hon
sprang den 1150 meter långa tredje sträckan för Spårvägen. Hon vann sin sträcka med c:a 15 sekunder utan att gå riktigt för fullt och förde därmed upp Spårvägen till en klar ledning.
På de avslutande fyra sträckorna var dock Malmö AI starkast. Segermarginalen till Spårvägen blev 13 sekunder.

I ungdomsklasserna noterade Hässelby två segrar (pojkar 12 år och pojkar 16 år). Hammarby vann pojkar 14 år. På flicksidan var Tureberg snabbast i 12-årsklassen, Sävedalen från Göteborg vann 14-årsklassen och Tumba 16-årsklassen.
Totalt deltog 72 lag i tävlingen.
De ansvariga i arrangörsklubben Fredrikshof var nöjda denna nypremiär. Nästa år hoppas arrangörerna hitta ett bättre tävlingsdatum och tror då på fler deltagande lag.