Löpning och tårta närmaran fyllde hundra år

I fredags var det födelsedagskalas nere på Liljeholmskajen i Stockholm.
Ett litet gäng löpare mumsade tårta vid målgången för det första svenska maratonloppet den 13 augusti 1899.
Svensk maratonlöpning fyllde 100 år, och firandet började redan i Södertälje...

För det var mellan Södertälje och Stockholm som föreningen Vårblomman ordnade det första svenska maratonloppet. Johan Ferdinand Nyström, Östermalms SK, vann och ytterligare fem löpare tog sig i mål.
Det här var någonting som naturligtvis måste firas tyckte Mikael Hill, Svenska Marathonsällskapets ordförande och Torbjörn Sköldefors, Marathon.se:s redaktör och skribent i löpartidningen Jogging.
Hill och Sköldefors sprang hela vägen från Södertälje och fick med sig Bengt Liedberg och Alberto Åberg på vägen in mot Stockholm.
- En sådan här dag kan man nästan känna historiens vingslag, sade Hill som rekognoserat 1899 års maratonbana och forskat kring det första loppet.
Svenska Marathonsällskapet kommer att fortsätta jubileumet genom att i samarbete med Flemingsbergs SK ordna årets Vintermarathon på delar av 100-års banan.