Koskenkorva tillbaka i toppen

Peter Koskenkorva visade att han är tillbaka i svenska eliten när han överlägset vann Påsksmällen som är säsongens första riktigt tuffa landsvägslopp.

Trots att Koskenkorva ligger i hård träning inför Stockholm Marathon hade han tillräckligt bra fart på benen för att putsa Alfred Shemwetas ett år gamla rekord på den 7,6 km långa banan med 18 sekunder.
- Öppningstempot var för tufft, så jag brydde mig inte om att hänga med. Jag kom ikapp Erik på andra varvet och gick ifrån honom när det var två kilometer kvar, berättar Peter Koskenkorva.
Erik Sjökvist satsade som vanligt tufft och avverkade det första varvet (3,8 km) på 11.05. Det är 25 sekunder under den passertid som Shemweta hade när han vann i fjol. Koskenkorva var distanserad med 6 sekunder vid varvningen. I mål var han 25 sekunder före Sjökvist.
- Jag är överraskad att det gick så bra. Jag kör hårt inför Stockholm Marathon och har inte skurit ned träningen något inför det här loppet. Jag trodde att det skulle kännas tungt ui benen idag, förklarade Koskenkorva.
Den 32-årige Hässelby-löparen haft problem med skador de två senaste säsongerna. Men nu verkar Koskenkorva vara i samma form som 1997 då han överlägset vann terräng-SM. Han satsar på att vara med och slåss om segern i årets terräng-SM som avgörs i Borlänge på söndag.
Simon Gutierrez, som flyttat tillbaka till Sverige efter drygt ett år i USA, spurtade in som tredje man i herrklassen.

I damklassen visade Kristina Rebane från Sunne lovande form inför terräng-SM. Hon var fem sekunder före fjolårsettan Ulrica Orre på den 3,8 km långa dambanan.
Rebane var i höstas bästa svenska vid nordiska mästerskapen i terränglöpning.
Påsksmällen, som avgörs i Enhörna utanför Södertälje, samlade som vanligt stora delar an den svenska löpareliten. Loppet avgjordes i år i strålande vårväder med 12-13 plusgrader.